Evakuacija Roma iz mađarskog sela: Radikalna desnica mladima uvodi "vojnu disciplinu"

OKO 300 Roma je evakuirano iz sela u istočnoj Mađarskoj zato što će ovaj vikend radikalni desničari blizu njihovih domova ustrojiti kamp u kojem će mladim Mađarima usađivati "vojnu disciplinu".

Predstavnici Roma iz sela Gyongyospata su rekli da je njihova zajednica s pravom u strahu. Organizacija Vendero, ili Obrambene snage, već mjesec dana patroliraju selom kako bi spriječili "romski kriminal". Oni tvrde kako njihove aktivnosti nisu rasističke te da ne prijete Romima.

Bojno polje

Danas je grupu od 288 žene i djece Crveni križ prevezao autobusima u kamp pokraj Budimpešte. Direktor mađarskog Crvenog križa Erik Selymer je kazao mađarskim medijima da još nije poznato do kada će evakuirani biti izvan svojih domova. Predsjednik lokalnog Vijeća Roma Janos Farkas rekao je da je Gyongyospata zadnja dva mjeseca praktički postala "bojno polje" te da ih desničari pokušavaju zastrašiti.


"S pravom nas je strah", kazao je Farkas i dodao kako iz prisutnost desničara uznemirava. Veldero je samo jedna od nekoliko organizacija koje su uvele patrole u selima na istoku Mađarske s velikim brojem romskih stanovnika. Povezane su sa radikalno desničarskom strankom Jobbik koja je na temelju optužbi Roma za kriminal prošle godine na izborima dobila čak 17 posto glasova.

Poboljšavanje zdravlja mađarske mladeži

"Vojnici" obučeni u maskirne uniforme tvrde kako od kriminala štite neromsko stanovništvo. Vođe Vedera kažu da se u kampu koji će biti postavljen tijekom uskršnjeg vikenda treba poboljšati "zdravlje mađarske mladeži" i uvesti "vojnu disciplinu". "samo nastavljamo staru mađarsku tradiciju vojnog treninga", kazao je Tamas Eszes te dodao kako je kriminal Roma postojeći problem koji se ne može negirati, ali negira da su zbog toga postavili kamp.

U Mađarskoj ima 800 tisuća Roma, a mnogi od njih su nezaposleni i žive u siromaštvu. Šest Roma je ubijeno u seriji napada na njihova sela 2008. i 2009. godine za što su organizacije za zaštitu ljudskih prava rekli da su krive predrasude koje vladaju u mađarskom društvu.

Pročitajte više