Evanđelje po Liniću

VEĆ BLAGI uvid u strukturu saziva Hrvatskog sabora, glavnog zakonodavnog tijela države, daje divan presjek "stručnosti", pa tako na stranicama Institucije naletite na tako impresivne titule kao što su "VŠS - inženjer organizacije rada", "VŠS - inženjer sigurnosti pri radu i zaštite od požara", "SSS - upravna tehničarka", "SSS - prometni tehničar", a pogled na saborska tijela otkriva još jeziviju sliku. Što SDP, stranka koja će najvjerojatnije pobijediti na izborima predlaže? Tako je, dame i gospodo, dobro ste čuli, predlaže ukidanje sadašnjeg sustava po kojemu zakone pripremaju stručne službe ministarstava i prenošenje te odgovornosti na naše stolare, strojotehničare, inženjere sigurnosti pri radu zaštite od požara i ostale visoko stručne pojedince i pojedinke.

Slavko Linić bi ukinuo "kancelarski sustav koji vlada u Hrvatskoj", te predlaže "ojačavanje stručnih službi Sabora, no ne povećavanjem broja zaposlenih, nego premještanjem potrebnih stručnjaka iz vladinih službi i onih u ministarstvima u Sabor". SDP je, uzgred budi rečeno, upravo ona stranka koja nam je dala razmišljati o novom dobu hrvatske politike, u kojem će nas voditi stručna vlada, na jasnoj političkoj platformii, čime ćemo osigurati dominaciju kvalitete nad populistikom, a sada najavljuje oduzimanje oružja toj vladi.

Ova sumanuta ideja sama po sebi i nije tako grozna, ali kod donošenja ovakvih odluka ipak treba obratiti pozornost na stvarno stanje stvari na terenu. Naime, hrvatski saborski zastupnici nemaju na raspolaganju sredstva kojima raspolažu, na primjer, američki kongresnici, kojima u pomoć uvijek mogu priskočiti legije službenika spremnih da im objasne svaki nejasan pojam, nego imaju samo svoju srednju, višu, ponekad i visoku stručnu spremu. Tako mi imamo mandatno-imunitetno povjerenstvo u kojemu sjede vatrogasni tehničar, stolar, čovjek koji je završio gimnaziju i, "last but not least", brodostrojarska tehničarka-profesionalna kuglačica. To je, podsjetimo se, isto ono povjerenstvo koje je omogućilo zavrzlame oko skidanja imuniteta Branimiru Glavašu, a SDP sad predlaže davanje još većih legislativnih ovlasti tim ljudima.

Idemo ovo staviti u poseban odlomak, da dočaramo sav apsurd priče. SDP je najavio stručnu vladu, na čelu s najvećim stručnjakom ovih prostora, Ljubom "kapital ti oporezujem" Jurčićem, a toj vladi će posao olakšati tako što će sastavljanje prijedloga zakona oduzeti stručnim službama i dati ga Saboru.

Hrvatska je jedna od onih zemalja koje dođu kao argumentum ad hominem demokraciji, jer svatko iole obrazovan ostaje šokiran kad vidi tko mu kroji kapu, i zaista nije potrebno donositi nove odredbe koje će nas iz lošega baciti u gore. Sabornici se već dovoljno muče sa shvaćanjem zakona (kao, recimo, Zlatko Kramarić i njegove interpretacije ustavnih ovlasti predsjednika, ili kompletan Sabor koji dopušta Vladimiru Šeksu da od devet mjeseci napravi godinu dana), pa sam prospekt da ta ista ekipa još i sastavlja nove zakone zvuči kao neka zlokobna najava iz trash-horora. Ne treba to, dovedite u stručne službe ministarstava ljude koji znaju što rade, a ovoj cirkusantskoj ekipi u Saboru ostavite da tu vladu prozove kad zabrlja stvar. Jer, ako zakone u Hrvatskoj budu pripremali obrtnici i stolari, za 10 godina ćemo morati tražiti vizu za DR Kongo.

Jovan Dragišić

>>Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

Pročitajte više