Alvarezova tvrtka koja je trebala spasiti Agrokor sad vodi likvidaciju Evergrandea

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, EPA

VOĐENJE Agrokora, najveće privatne tvrtke u Hrvatskoj, preuzeo je nakratko u 2017. godini Antonio Alvarez III iz tvrtke Alvarez & Marsal. Naime, u sklopu tzv. standstill ugovora kojeg je Agrokor potpisao s vjerovnicima određena je funkcija Chief Restructuring Officera, ključne osobe za provedbu programa stabilizacije Agrokora.

Kako smo tada pisali,  Antonio Alvarez III sin je osnivača tvrtke Alvarez & Marsal, ujedno i zaslužan za širenje te tvrtke na Europu. Radi se o konzultantskoj kući koja je, između ostalih, vodila i stečaj velike američke banke Lehman Brothers. Kuća Alvarez & Marsal prvenstveno se bavi restrukturiranjem posrnulih tvrtki te je izgradila svoju reputaciju radeći na nekima od najvećih stečajeva u povijesti.

Alvarez je doveden kako bi pokušao spasiti Agrokor. Uz njega u Hrvatsku je stiglo još nekoliko ljudi iz tvrtke Alvarez & Marsal.

Tvrtka je sad zadužena za likvidaciju Evergrandea

Kako je jučer objavljeno, megakompanija Evergrande, po kojoj je nekretninska kriza u Kini najpoznatija, ide u likvidaciju. Tako je odlučio sud u Hong Kongu zbog toga što ni nakon nekoliko pokušaja prezadužena kompanija, s dugom od 300 milijardi dolara, nije ponudila održiv plan restrukturiranja. Za cijeli proces zadužena je tvrtka Alvarez & Marsal Asia, objavili su strani mediji. Nije poznato tko će iz tvrtke raditi na slučaju.

Likvidacija je zadnja etapa procesa bankrota, u kojoj se rasprodajom imovine kompanije pokušavaju podmiriti dugovanja prema investitorima. Prema procjeni revizorsko-konzultantske kuće Deloitte iz srpnja prošle godine, u slučaju likvidacije investitori mogu naplatiti samo 3.4 posto duga. Ali zbog istrage predsjednika kompanije zbog sumnji na kriminalne aktivnosti procjena je smanjena na 3 posto.

Pročitajte više