Evo gdje će danas padati snijeg, a gdje pržiti sunce

Foto: FaH

DIJELOVI Hrvatske danas će se zabijeliti, prognoziraju u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Snijeg se, uz povremenu kišu i oblake, očekuje u kopnenim područjima, a posebice u Lici i Gorskom kotaru. Ondje je, zbog niskih temperatura, moguće i stvaranje snježnog pokrivača. Na Jadranu i na istoku zemlje će pak biti sunčano uz promjenjivu naoblaku, a ne očekuju se padaline.

Zato će na Jadranu puhati umjerena, a povremeno i jaka bura i tramontana, mjestimice s olujnim udarima. U ostalim dijelovima Hrvatske očekuje se ipak nešto manje vjetra, ponajviše slab sjevernjak i sjeverozapadnjak, a u gorju sjeveroistočnjak.

Zagrepčani će se probuditi uz -6 °C

U kopnenim krajevima bi dnevna temperatura trebala biti oko ništice dok će na Jadranu najviša dnevna temperatura biti od 9 do 14 °C.

Zagreb će obilježiti pretežno oblačno vrijeme, a povremeno s kišom i snijegom. Ipak, snijeg će se zadržati tek u okolnom gorju. Uz slab sjevernjak i sjeverozapadnjak, temperatura neće prelaziti 4 stupnja.

Slična vremenska prognoza očekuje se i sutra. Uz pokoji stupanj niže temperature i snježne pahulje tek u Gorskom kotaru, ipak će prevladavati sunčano vrijeme uz povremenu naoblaku. Zagreb će se pak probuditi u hladnom omotaču. Jutarnja temperatura zraka iznosit će samo -6 °C dok će ona dnevna ipak prije ništicu.

HAK: Na svim cestama se vozi bez ograničenja

Kolnici su mjestimice vlažni i skliski u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj i dijelu Slavonije, upozoravaju iz Hrvatskog autokluba. Vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Također. podsjećaju vozače da je od 15. studenog 2016. do 15. travnja 2017. obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5t podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Pročitajte više