Evo gdje je vaše biračko mjesto i što morate znati prije glasanja

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Od 7 do 19 sati u Hrvatskoj traje glasanje na parlamentarnim izborima. 

Bira se 11. saziv Hrvatskog sabora. O tome koji će ih zastupnici u iduće četiri godine predstavljati i tko će dobiti priliku formirati novu vladu i upravljati državom, odlučivat će nešto više od 3 milijuna 733 tisuće birača.

U sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri birači izvan Hrvatske. 

Što vam treba za glasanje i koja su pravila za glasačke listiće

Za glasanje vam je potreban važeći identifikacijski dokument, a to može biti i osobna iskaznica i putovnica, ali i vozačka dozvola. Ako nemate važeći dokument možete otići u svoj matični ured gdje ćete dobiti potvrdu s kojom možete glasati. 

Nakon što birački odbor provjeri vaš identitet i zabilježi na biračkom popisu da ste pristupili izborima, dobit ćete glasački listić. 

Glasati možete samo za listu, samo za kandidata (glas će vrijediti i za listu) ili za kandidata i listu (kandidat mora biti na listi koju ste zaokružili).

Na glasačkom listiću zaokružuje se redni broj ispred naziva liste. Ako želite, možete zaokružiti (to jest dati preferencijalni glas) i nekom od kandidata s liste koju ste zaokružili i to tako da zaokružite broj ispred imena i prezimena tog kandidata. Preferencijalnim glasovima omogućava se da kandidat uđe u sabor bez obzira na mjesto na listi. 

Svakako valja dodatno napomenuti da ne možete zaokružiti jednu listu, a onda zaokružiti kandidata s neke druge liste, a da se oba glasa pribroje. Naime, ako to učinite, računat će se samo glas koji ste dali listi koju ste zaokružili, ali ne i kandidatu. Ako zaokružite više lista, vaš listić bit će nevažeći, kao i ako ne zaokružite ništa. 

Nakon što obavite zaokruživanje iza paravana, glasački listić naravno treba ubaciti u kutiju. 

Kako saznati svoje biračko mjesto

Za glasanje trebate znati i gdje vam je biračko mjesto. Ako niste sigurni koje je vaše biralište, to možete provjeriti na ovom linku i to na sljedeća dva načina:

1. Prema adresi

Izaberite karticu Upit u biračka mjesta i odaberite svoju županiju, grad ili općinu, ulicu i kućni broj, potom prepišite kontrolni tekst te na kraju pritisnite tipku Traži. 

2. Prema svojim podacima

Izaberite karticu Upit u registar birača i upišite OIB ili JMBG i prezime te prepišite kontrolni tekst i potom pritisnite tipku Traži. 

Sustav će vam pokazati u kojoj ste izbornoj jedinici (za neke se birače od ovih izbora mijenja izborna jedinica u koju spadaju zbog izmjena Zakona o izbornim jednicama) te broj vašeg biračkog mjesta, instituciju u kojoj se nalazi i adresu. 

Pročitajte više