POTRES U ZAGREBU

Evo kada će se otvoriti Zagrebačka katedrala

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

JEDNO od pitanja koja zanimaju vjernike je kada će se za službe otvoriti Zagrebačka katedrala, teško nastradala u potresu u ožujku. A nakon potresa, osim štete, slijedilo je i jedno otkriće - ono renesansne nadgrobne ploče, javlja HRT.

Intenzitet udara još je vidljiv. I unutrašnjost uz sačuvane orgulje otkriva razmjere udara. Sljedeći je korak postavljanje skele kojom bi se osigurala statika. Drvenom je oblogom zaštićen i Stepinčev sarkofag.

Nakon što su kipovi premješteni na sigurno, iz katedrale su uklonjeni i teški lusteri. Otišli su crkvama u Zaprešiću, Stubičkim Toplicama i Sisku.

Pravo je iznenađenje stiglo kada su maknuli pod i drvene klupe iza središnjeg oltara. Tu je nađena nadgrobna ploča iz 1510., iz doba renesanse. Jedan  njezin dio već prije je nađen i smješten u muzej. Sada će se oba spojiti. 

Kada se katedrala otvara?

Na pitanje kada bi se katedrala mogla otvoriti, voditelj Odbora za obnovu katedrale i kanonik Prvostolnog kaptola Ivan Hren je u razgovoru za HRT rekao kako bi neozbiljno bilo ljude sada dovesti i biti u strahu hoće li se nešto dogoditi.

No ako se ubrzo postavi specijalna skela, vrata bi se mogla otvoriti već za Dan državnosti, dodaje. Do tada katedralu očekuje nova faza skupe obnove koja bi mogla potrajati godinama, ako ne i desetljećima.

Što je s vrhovima katedrale?

Odlučeno je da se postave zaštitni čelični pokrovi, tzv. kape, na vrhove zvonika katedrale, na koje će biti montirani metalni križevi.

U vezi s radovima u Nadbiskupskom dvoru i Nadbiskupskom duhovnom stolu postavljeni su vanjski i unutarnji drveni i čelični upori kako bi se osigurala stabilnost zgrada. Također, iz oba objekta preseljena su sva kulturno-umjetnička dobra i vrijedni predmeti. 

U tijeku je sanacija krovišta te se obavlja detaljno snimanje prostora kako bi se dobio cjelovit uvid u nastala oštećenja.

Pročitajte više