EVO KAKO JE BILO 2013. Ovo su najveća iznenađenja prošlih lokalnih izbora

Foto: FAH, Tino Juric/PIXSELL

PROŠLI lokalni izbori koji su održani 2013. godine u mnogim su gradovima donijeli smjenu vlasti. Najveće iznenađenje izbora bio je Božo Petrov koji je kao kandidat nezavisne liste Most uvjerljivo sa 67,94 posto osvojenih glasova birača pobijedio HSS-ovog kandidata Stipu Gabrića Jamba i tako postao novi gradonačelnik Metkovića.


Jambo je u gradonačelničkoj fotelji proveo čak četiri mandata, a na prošlim je izborima osvojio tek 31,02 posto glasova. Petrovu je pobjeda u Metkoviću bila odskočna daska za ulazak u visoku politiku na nacionalnoj razini, pa je tako u prvom koaliranju s tada Karamarkovim HDZ-om bio potpredsjednik vlade, da bi nakon drugih parlamentarnih izbora ponovno u koaliciji s HDZ-om, ovaj put Plenkovićevim, završio na mjestu šefa sabora.

Petrov se nakon podnošenja ostavke i turbulentnih događanja u saboru vraća na lokalnu scenu, pa će na lokalne izbore u nedjelju izaći kao nositelj liste u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Iznenađenje u Osijeku

Veliko iznenađenje na prošlim izborima napravio je i Ivica Vrkić, koji je na vlast u Osijeku stigao kao nezavisni kandidat, ali uz potporu HNS-a i SDP-a. On je u drugom krugu lokalnih izbora pobijedio HDSSB-ova kandidata Krešimira Bubala koji je prije toga bio gradonačelnik Osijeka, a još prije toga župan Osječko-baranjske županije.

Neki od vječnih gradonačelnika također su se morali pomiriti s porazom.

Dugogodišnjeg gradonačelnika grada Hvara Pjerina Bebića s vlasti je svrgnuo SDP-ov Rino Budrović s 58,71 posto. Bebić je dobio 38,84 posto. Zanimljivo je da je u Hvaru 2013. zabilježena i vrlo visoka izlaznost, od čak 59,24 posto.


SDP je tada izgubio Požegu, pa je njihov kandidat Zdravko Ronko ostao bez gradonačelničke fotelje. S doduše vrlo malom razlikom Ronka je pobijedio kandidat HDZ-HSP AS-a Vedran Neferović koji je osvojio 49, a Ronko 48,65 posto glasova. Razlika u broju glasova je samo 46, a u Požegi je zabilježena vrlo visoka izlaznost od 58,48 posto.

Dinko Pintarić iz Siska također je izgubio fotelju. Dugogodišnji gradonačelnik Siska, HDZ-ov kandidat Dinko Pintarić nakon dva mandata fotelju je predao SDP-ovoj kandidatkinji Kristini Ikić Baniček. Pintarića je porazila s 51,12 posto osvojenih glasova birača, dok je HDZ-ovac osvojio tek 46,10 posto glasova birača. Baš kao i u Požegi i gradu Hvaru, gdje je također došlo do smjene vlasti, visoka izlaznost zabilježena je i u Sisku, gdje je na birališta izašlo 51,1 posto glasača.

Otišao Kerum i poručio: Ovo nije kraj

Prošli izbori ostat će zapamćeni i po tome što je Željko Kerum izgubio vlast u Splitu. Umjesto njega, na vlast je došao tadašnji kandidat SDP-a Ivo Baldasar. Kerum je u Splitu osvojio 18,51 posto glasova. Time je lansiran tek na treće mjesto, iza SDP-ovog Ive Baldasara i HDZ-ovog Vjekoslava Ivaniševića.


Medijima je tada rekao da gubitak na izborima ne znači i prestanak njegove političke karijere, što je i dokazao kad se ponovno kandidirao za gradonačelnika Splita i na ovim izborima.

Promjena se na izborima 2013. dogodila i u Omišu, u kojem je nakon 18 godina HDZ skinut s vlasti. Nezavisni kandidat Ivan Kovačić pobijedio je HDZ-ovog kandidata Ivana Škaričića s 49,75 posto osvojenih glasova.

HDZ je i u Vrgorcu izgubio vlast. U lipnju prošle godine ondje su održani prijevremeni lokalni izbori na kojima je u 2. krugu nezavisni kandidat Ante Pranić pobijedio kandidatkinju HDZ-a Nadu Jelavić. On je dobio 2.161 glas, odnosno 55,83 posto, a Nada Jelavić osvojila je 1.636 glasova birača, odnosno 42,26 posto.

Odaziv u drugom krugu izvanrednih izbora za vrgoračkog gradonačelnika bio je 67,36 posto, a Pranić je postao prvi gradonačelnik Vrgorca koji nije iz HDZ-a.
 

Pročitajte više