Evo kakva su ograničenja brzina diljem svijeta. U jednoj zemlji nema ograničenja

KAO ŠTO pokazuje karta, njemački autobahnovi ili autoceste su među rijetkim cestama na svijetu na kojima nema ograničenja brzine. Ipak, postoje još dva mjesta na svijetu gdje vozači mogu pritisnuti gas koliko god žele. Autocesta Stuart, u australskom Sjevernom teritoriju, ima dionicu dužine 200 kilometara između Alice Springsa i Barrow Creeka bez ograničenja brzine. Otok Man također nema ograničenja, ali za razliku od Njemačke i Australije nema ni autocesta, objavljeno je na brilliantmaps.com.

Ostale zemlje i teritoriji imaju ograničenja brzine koja se uvelike razlikuju. Napomenimo da govorimo o maksimalnoj dopuštenoj brzini u svakoj zemlji, a ne o prosječnoj brzini. Iznenađujuće, s obzirom na američku ljubav prema autima, sve savezne države imaju limite brzine. Sve do 1999. godine Montana nije imala brojčano ograničenje, nego riječi „razborito i oprezno“. Vrhovni sud Montane smatrao je to previše nejasnim pa je uveo novo ograničenje od 120 km/h (75 mph).

Teksas ima najbržu cestu u Americi

To znači da je danas 65 kilometara duga dionica Texas State Highwaya 130 najbrža cesta u SAD-u i obje Amerike s ograničenjem od 140 km/h (85 mph). Zanimljivo je također da sve američke savezne države imaju ograničenje veće od 90 km/h (55 mph), što je bilo federalno ograničenje od 1973. do 1987. godine. Limit je potom povećan na 105 km/h (65 mph) do 1995. godine, kad je napokon ukinut.

Havaji su jedina savezna država s ograničenjem ispod 105 km/h. Alaska, Connecticut, Delaware, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New York, Rhode Island, Vermont i Wisconsin se drže ograničenja od 105 km/h, dok sve ostale države imaju više limita barem na nekim cestama.

Najnaseljenije kanadske provincije imaju čak i stroža ograničenja brzine. Ontario i Quebec dopuštaju maksimalnu brzinu od 100 km/h. U Nunavutu se ne smije voziti brže od 70 km/h, što je najniže ograničenje u Kanadi, a možda i na svijetu.

U Europi najmanju brzinu dopušta Velika Britanija (110 km/h), dok Poljska i Bugarska, s druge strane, imaju ograničenja od 140 km/h.

Konačno, najniža ograničenja od samo 80 km/h (50 mph) na nacionalnoj razini imaju Bolivija, Ovčji Otoci, Grenland, Honduras, Lesoto, Lihtenštajn, Malta, Makao, Madagaskar, Crna Gora, Surinam, Trinidad i Tobago te Uganda.

Pročitajte više