Evo kolike su kazne ako napravite prekršaj na semaforima u Njemačkoj

Foto: Shutterstock

IAKO su mnogi vozači svjesni da će dobiti kaznu za prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, manje je poznato da u Njemačkoj možete dobiti kaznu i za prolazak kroz žuto svjetlo.

Vozači se suočavaju s jednomjesečnom zabranom vožnje, novčanom kaznom od 200 eura i dva kaznena boda u Flensburgu ako prođu na semaforu na kojem je crveno svjetlo upaljeno dulje od sekunde, piše Fenix Magazin. Flensburg je, inače, grad u kojem je smještena središnja arhiva prometnog ureda gdje se još od 1958. bilježi tko je zaradio koliko bodova i kakve kazne u raznim prometnim prekršajima.

Svi koji prolaskom kroz crveno svjetlo na semaforu dovode druge sudionike u prometu u opasnost moraju platiti 320 eura. Ako tada prouzročite materijalnu štetu, kazna se povećava na 360 eura. U svakom slučaju, vozači skupljaju dva boda za prekršaj i – ovisno o činjenicama – jednomjesečnu zabranu vožnje.

Kazna za prekršaj crvenog svjetla ovisi o nekoliko čimbenika:

Vožnja kroz crveno bez ugrožavanja drugih u prometu može biti kažnjena s 90 eura i jednim kaznenim bodom – ako semafor pokazuje crveno kraće od sekunde. U slučaju dodatne materijalne štete naplaćuje se 240 eura, dva kaznena boda i mjesečna zabrana vožnje – ako semafor kraće od jedne sekunde pokazuje crveno.

Vozačima početnicima probna vožnja se produljuje za dvije godine nakon prekršaja na crvenom svjetlu, a dužni su i pohađati napredni seminar.

Prekršaj žutog svjetla košta 15 eura

Ako i dalje prolazite kroz semafor kada je na semaforu žuto svjetlo, morate računati na kaznu upozorenja od deset do 15 eura. Žuto svjetlo označava da vozač mora pričekati. Žuto svjetlo uvijek se temelji na maksimalnoj dopuštenoj brzini. Na cestama s ograničenjem brzine do 50 km/h žuto svjetlo traje tri sekunde, četiri sekunde pri 60 km/h i pet sekundi pri maksimalnoj brzini od 70 km/h.

Kamere za kontrolu brzine na semaforu

Postoje i takozvani semafori za kontrolu brzine, koji se aktiviraju čim se dogodi prekršaj crvenog svjetla. Na tlu se nalaze senzori ispred i iza semafora. Ako sustav utvrdi da ste prošli iako je na semaforu bilo crveno svjetlo, aktivira se prva kamera za kontrolu brzine. 

Iza ili na raskrižju nalazi se još jedna kamera za kontrolu brzine koja dokumentira prekršaj čim vozilo prijeđe ulicu. Kamera s dvostrukom brzinom služi za dokumentiranje i prekoračenja crvenog svjetla i moguće prevelike brzine.

Kaznene bodove mogu dobiti i biciklisti i pješaci

Ono što mnogi biciklisti ne znaju: Za ignoriranje crvenog svjetla na semaforu dobivate kazneni bod u Flensburgu i morate platiti kaznu od 60 do 180 eura (ovisno o tome koliko dugo je na semaforu crveno). 

I pješaci mogu dobiti kaznu od pet do deset eura ako ignoriraju crveno svjetlo na semaforu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više