Evo što piše u izjavi Slovenije o ulasku Hrvatske u Schengen. Hrvatska spremila svoju

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Slovenija i Hrvatska su po pristupanju Hrvatske šengenskom području svaka pripremile svoju jednostranu izjavu o arbitražnoj presudi. Slovenija u izjavi, po neslužbenim informacijama, naglašava da je granica između dviju država određena arbitražnom presudom, doznaje N1 Slovenija. Hrvatska pak, u svojoj izjavi tvrdi da je presuda ne obvezuje.

U izjavi Slovenija navodi da podupire hrvatsko pristupanje Schengenu koje je u zajedničkom europskom interesu.

“Republika Slovenija naglašava da su kopnena i morska granica između država u cijelosti i konačno odlučene arbitražnom presudom od 29. lipnja 2017. godine, koji je u skladu s člankom 7. arbitražnog sporazuma od 4. studenoga 2009. godine te je kao takva konačna i obvezujuća”, piše u slovenskoj izjavi koju je dobila agencija STA, a potvrdu sadržaja dobio je i N1. U izjavi se dodaje da je Slovenija arbitražnu presudu uvrstila u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Hrvatska odgovorila svojom izjavom

Hrvatska je pripremila i svoju jednostranu izjavu koja se odnosi na slovensku.

“Hrvatska napominje da je po jednoglasnoj odluci Hrvatskoga sabora od 29. lipnja 2015. istupila iz arbitraže zbog materijalnih kršenja arbitražnog sporazuma. Hrvatska stoga ponavlja svoje stajalište da je arbitražna presuda iz 2017. godine ne obvezuje i da je neće provesti. Iz tog razloga zajedničku kopnenu i morsku granicu između Hrvatske i Slovenije potrebno je tek odrediti u skladu s međunarodnim pravom”, navodi se u hrvatskoj jednostranoj izjavi, a javlja STA. Dodaje se da Hrvatska ostaje otvorena za nastavak bilateralnog dijaloga sa Slovenijom kako bi se pronašlo zajedničko rješenje. Naglašava se da je Hrvatska, usprkos izjavi, predana suradnji sa Slovenijom u punoj provedbi šengenskog zakonodavstva.

Pročitajte više

 

Pročitajte više