Evo što su svjetski lideri rekli o smrti Fidela Castra

Foto: FAH

BIVŠI kubanski vođa Fidel Castro preminuo je u petak navečer u devedeset i prvoj godini života.
Fidel Castro bio je jedan od najkontroverznijih ljudi u politici 20. stoljeća. Preuzeo je vlast od kubanskog diktatora Fulgencija Batiste 1959. godine i zavladao Kubom. Prvo kao premijer zatim kao predsjednik još dugi niz godina.

Business Insider prenosi reakcije svjetskih vođa na Castrovu smrt.

Donald Trump – novoizabrani predsjednik SAD-a
„Danas svijet obilježava smrt brutalnog diktatora koji je tlačio svoj narod gotovo šest desetljeća. Fidel Castrova ostavština jest krađa, nezamisliva patnja, siromaštvo i uskraćivanje temeljnih ljudskih prava“.

Barack Obama – predsjednik SAD-a
„U ovom trenutku Fidel Castrove smrti, pružamo ruku prijateljstva kubanskom narodu. Znamo da ovaj trenutak ispunjava Kubance, one na Kubi i u SAD-u, snažnim emocijama, podsjećajući nas na bezbroj načina na koji je Fidel Castro promijenio tijek života pojedinaca, obitelji i kubanske nacije. Povijest će zabilježiti i suditi ogromnom utjecaju ovog jedinstvenog lika na svijet i ljude oko sebe“.

Justin Trudeau – kanadski premijer
„Fidel Castro bio je vođa veći od života koji je služio svom narodu skoro pola stoljeća. Legendarni revolucionar i govornik, gospodin Castro je napravio značajan napredak u obrazovanju i zdravstvu svoje otočke nacije“.

Jimmy Carter - bivši američki predsjednik
„Rosalynn i ja suosjećamo s obitelji Castro i kubanskim narodom radi smrti Fidel Castra“.

Michael D.Higgins – predsjednik Irske
„Fidel Castro bit će zapamćen kao velik među svjetskim vođama, čiji pogled nije bio samo sloboda njegovog naroda već za sve one potlačene i izopćene narode i ljude na svijetu“.

Xi Jinping – kineski predsjednik
„Njegovom smrću, kineski narod izgubio je bliskog druga i iskrenog prijatelja. Njegova slavna slika i velika postignuća u povijesti će ostati zabilježena“.

Vladimir Purin – ruski predsjednik
„Fidel Castro bio je iskren i pouzdan prijatelj Rusije. Napravio je ogroman doprinos u formiranju i razvoju rusko-kubanskih odnosa, kao i blisku stratešku suradnju na svim područjima“.

Papa Franjo
„Izražavam svoje osjećaje tuge i sućuti Ekselenciji (Raul Castro) i ostalim članovima obitelji preminulog dostojanstvenog čovjeka, kao i za ljude ovog ljubljenog naroda. U isto vrijeme, molim se Gospodinu za njegov počinak i povjeravam cijelom kubanskom narodu majčinski zagovor Gospe od Milosrđa, zaštitnice te zemlje“.
 

Pročitajte više