Evo zašto Mamić i Vrbanović smiju putovati u Francusku iako se nalaze pod mjerama opreza

Foto: FAH

JUČERAŠNJA utakmica između Hrvatske i Češke privukla je pozornost domaćih medija prvenstveno u kontekstu huliganskih ispada do kojih je u jednom trenutku i prekinuta utakmica. No, dio javnosti ostao je iznenađen i činjenicom da se Zdravko Mamić i Damir Vrbanović, kojima je boravak u istražnom zatvoru zamijenjen jamstvom, nalaze u loži na stadionu za vrijeme utakmice.

Kao potencijalno problematične nameću se mjere opreza koje su izrečene navedenom dvojcu te njihovo putovanje u inozemstvo usprkos istome.

Index se za komentar situacije obratio sportskom pravniku i bivšem dopredsjedniku HNS-a Ivanu Brlekoviću.

"Koliko znam, istražni sudac prilikom izricanja odluke nije odredio da im se oduzme putna isprava, niti im je regulirao odlaske u inozemstvo u okviru posebnih mjera, tako da oni mogu komotno putovati.

Zakon o kaznenom postupku, u čl. 98, broji 10 mjera opreza. U sklopu tih mjera nalaze se i zabrana napuštanja boravišta, a ona nije izrečena, koliko znam. Druga mjera je privremeno oduzimanje putovnice i druge putne isprave za prelazak granice, ni to nije izrečeno. Njima je izrečena jedna druga mjera, a to je zabrana uspostavljanja veza s određenim osobama", kazao je Brleković za Index.

Milijunska jamčevina

Podsjetimo, Sud je u prosincu prihvatio izmijenjeni prijedlog jamčevine za Zdravka Mamića koji je u drugom pokušaju ponudio jednu nekretninu i nešto više od 6,3 milijuna kuna u gotovini. Prema tom prijedlogu Mamić se može braniti sa slobode uz upis založnog prava na kuću u Samoboru, koja je procijenjena na 7,63 milijuna kuna, dok je ostatak do 14 milijuna kuna, koliko mu je ranije određeno za izlazak iz Remetinca, morao uplatiti u gotovini.

Mamić je obećao da će se na slobodi pridržavati određenih mjera opreza, među kojima je i zabrana kontaktiranja sa svjedocima.

Uskokova istrage je pokrenuta zbog sumnje da je nizom nedjela braće Mamić i njihovih suosumnjičenika Dinamo oštećen za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom je klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.

Uskok nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljen u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliki je bio Vrbanovićev 'dio', odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente, koji su Mamićima navodno omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

 

Pročitajte više