Evo zašto odluka Možemo do kraja ruši glavni plan oporbe

Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Odluka Možemo da ta stranka definitivno neće podržati Ivana Penavu za šefa sabora ruši glavni plan oporbe za većinu u saboru koja bi izglasala nekoliko odluka koje smatraju ključnima, prije nego što bi se išlo na nove izbore. 

>> Tomašević upravo dokrajčio Mostov plan za većinu u saboru

Taj plan propada jer jednostavno nema dovoljno ruku koje bi postavile predsjednika sabora iz redova dosadašnje oporbe. Kako bi pridobio DP, Most je predložio da to bude Ivan Penava, no Tomašević je potvrdio da Možemo sigurno neće glasati za Penavu.

Iz DP-a su već rekli da neće sudjelovati ni u kakvoj većini u kojoj bi bilo Možemo, no u anti-HDZ bloku postojala je nada da je plan ipak moguće realizirati, vjerojatno tako što se to ne bi zvalo većinom, nego bi se jednostavno izglasalo Penavu za predsjednika sabora koji bi trajao dok se ne donese nekoliko odluka oko kojih bi se dosadašnja oporba usuglasila. No sada je stigla i odbijenica Možemo za DP, Penavu i plan oporbe. 

Sve ovo znači da bi anti-HDZ blok, s DP-om u najboljem slučaju imao 70 ruku. Čak i da im se pridruži pet manjinaca, što je malo vjerojatno, to je 75 ruku, nedovoljno za većinu. Potpuno je nerealno da bi za Penavu glasao SDSS kojem se DP žestoko protivi i ne želi ih ni u kakvoj kombinaciji većine, ni u vladi ni u saboru.

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i jedan od čelnih ljudi stranke Možemo večeras je potvrdio da ta stranka neće podržati Penavu za predsjednika sabora. 

"Ne vidim kako bi SDP pristao na tako nešto i koliko je to smisleno, fer ili pravično. To ne možemo podržati jer ne vidim da je to politički fer ili u skladu s onime što smo govorili prije izbora", rekao je Tomašević. 

Pročitajte više