Evo zbog čega je 2.6 milijuna žena prosvjedovalo protiv Trumpa

Foto: FAH

OSIM pola milijuna žena (i njihovih muških saveznika) koje su prosvjedovale u subotu u Washingtonu D.C., još dva milijuna prosvjedovalo je u drugim američkim i svjetskim gradovima protiv politike novog predsjednika Donalda Trumpa.

Prema procjeni organizatora globalnog Ženskog marša, 2.6 milijuna sudjelovalo je u 673 marša u svih 50 saveznih američkih država te u 32 zemlje svijeta, od Bjelorusije do Novog Zelanda. U nekim gradovima kao što su Chicago i sam Washington, gomila okupljenih bila je tolika da se umjesto marša morao održati statični prosvjed, prenosi USA Today.

"Jedna od najvećih i najznačajnijih demonstracija u 240-godišnjoj povijesti Amerike"

"Ovo je izljev energije i istinske demokracije kakav nisam vidjela dosad u svom vrlo dugom životu", rekla je slavna feministkinja Gloria Steinem.

Marš žena po svojoj će brojnosti vjerojatno zauzeti mjesto u povijesti prosvjeda, uz onaj 1963. za građanska prava crnaca, 1967. protiv Vijetnamskog rata i 2003. protiv Iračkog rata. Tako misli i zamjenica dekana Sveučilišta u Richmondu Chrystal Holt, koja ga je nazvala "jednom od najvećih i najznačajnijih demonstracija u 240-godišnjoj povijesti Amerike."

Ukidanje Zakona o nasilju protiv žena povećalo bi stopu obiteljskog nasilja

A žene imaju pravo biti ekstremno zabrinute zbog onoga što im nova Trumpova administracija namjerava učiniti. Kako javlja The Hill, Trumpov proračun mogao bi srezati sredstva za 25 programa koji su proizišli iz Zakona o nasilju protiv žena.

Nakon što je ovaj zakon usvojen u devedesetima, stopa obiteljskog nasilja u SAD-u pala je za čak 64%,  izvještava New York Magazine. To znači da bi Trump, ukidanjem ovih uspješnih programa, dopustio nekažnjeno zlostavljanje tisuća američkih žena godišnje.

Osim toga, dok je Trumpova izvršna naredba koju je potpisao prvog dana, kojom je praktički osakatio Obamin Zakon o dostupnoj zdravstvenoj skrbi (kolokvijalno nazvan Obamacare), naišla na snažne kritike, gotovo neprimijećeno je prošla izravna posljedica ovog poteza za žene. Naime, Obamacare sadržava odredbu koja eliminira razlike u premijama zdravstvenog osiguranja za muškarce i žene. Žene su dosad redovito plaćale više premije od muškaraca.

Obamacare također zahtijeva pokrivanje "preporučenih preventivnih usluga i majčinske skrbi", što među ostalim znači i da poslodavci moraju financirati terapiju za kontracepciju u sklopu zdravstvenog osiguranja za svoje zaposlenice. Tome se, naravno, snažno protive kršćanski poslodavci i konzervativni političari. Ukidanjem Obamacarea, što je Trump obećao napraviti, žene bi bile pogođeno neproporcionalno teže nego muškarci.

Pobačaj bi mogao postati nedostupan u konzervativnim državama

Trump se protivi i presudi Vrhovnog suda u slučaju Roe vs. Wade koja je legalizirala pobačaj na federalnom nivou. Iako je malo vjerojatno da bi, pomoću svojih izbora za nove suce Vrhovnog suda, uspio potpuno ukinuti Roe vs. Wade, Trump bi mogao toliko razvodniti pravo na pobačaj da ono postane praktički neostvarivo u nekim konzervativnim saveznim državama.

Teksas je već pokušao, doduše bezuspješno, otežati rad klinika za pobačaj. No u toj državi ostalo je samo nekoliko klinika i velik dio siromašnih žena jednostavno ne može sebi priuštiti putovanje do najbliže klinike za pobačaj.

Za žene u državama poput Teksasa, izbor se često svodi na rađanje neželjenog djeteta - a u SAD-u je i dalje 17 tisuća djece začeto silovanjem godišnje - ili ilegalni i riskantni pobačaj.

A ako Trump i Mike Pence uspiju dovesti tri svoja suca u Vrhovni sud, mogao bi dopustiti ono što je pokušao Teksas i ukinuti prava žena osigurana petim i četrnaestim amandmanom Ustava.

Štoviše, Trumpov kandidat za državnog odvjetnika Jeff Sessions najavio je da neće dozvoliti federalnoj vladi da se uključi u procesuiranje zločina iz mržnje protiv žena i homoseksualaca u slučaju kad su ti zločini već procesuirani na lokalnom nivou. "Nisam siguran da se žene ili ljuidi s drukčijom seksualnom orijentacijom stvarno suočavaju s takvom vrstom diskriminacije. Jednostavno je ne vidim", doslovno je rekao Sessions.

Ove i druge administrativne i zakonske reforme koje predlaže Trumpov kabinet naštetit će milijunima američkih žena. Kao da to nije dovoljno, Trumpovo osobno ponašanje prema ženama je ponižavajuće za njih, a predsjednik ima ogroman utjecaj na javnost samim svojim primjerom. Za status žena u društvu sam Trumpov izbor za predsjednika je porazan, piše Juan Cole za Truthdig.

Pročitajte više