Faber želi ispriku medija: "Stižu mi stotine čestitki zbog pronalaska ubojice Ivane Hodak"

RAVNATELJ policije Vladimir Faber rekao je kako "nije točno da nitko ne vjeruje da je beskućnik Mladen Šlogar ubojica Ivane Hodak" jer je policija dobila "više stotina čestitki za uspješno razrješenje toga kaznenog djela".

"Osobno mi je gđa Ljerka Mintas Hodak čestitala, zahvalila i rekla da vjeruje policiji", rekao je Faber u intervjuu za Obzor, prilog Večernjeg lista. Na upit kako onda tumači izjavu majke Ivane Hodak o tome da i ona sumnja kako je Šlogar ubojica, Faber je rekao: "Pitanje je kako je vođen intervju s njom, što je i u kojem kontekstu izjavila, a što je preneseno i kako je to plasirano. Znam što je rekla meni. Mišljenje javnosti o tome kako radi policija, o čemu postoji više dostupnih istraživanja, velikim dijelom kreiraju mediji svojim prikazom policijskog rada. Više puta sam pozivao medije da ne vode paralelne istrage, jer je to posao policije. Za mene nema nikakve dvojbe, ubojstvo Ivane Hodak je razriješeno. Mozaik je potpuno složen - od motiva, načina i sredstva izvršenja".

"To što pojedinci i neki novinari izražavaju skepsu govori da smo u pravu kad kažemo da treba jačati povjerenje građana u policiju. No, za taj proces je potrebna suradnja policije i medija. Mi ćemo ojačati odnose s javnošću, ali očekujemo pozitivne promjene i u medijima. Očekujem i isprike pojedinih novinara nakon završetka suđenja u slučaju Hodak", izjavio je Faber.

Priznao propuste u slučaju potrage za Britt Lapthorne

Faber je govorio i o slučajevima ubojstava Ive Pukanića i Nike Franića te o slučaju smrti Britt Lapthorne. Mahom je ponavljao sve ono što je javnost već imala prilike čuti od ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka - počinitelji i organizatori Pukanićevog i Franjićevog ubojstva su otkriveni, a policija će o nalogodavcu govoriti tek kada dođe do materijalnih dokaza.

Govoreći o slučaju Britt Lapthorne, Karamarko je rekao kako je dubrovačka policija zakasnila s potragom i utvrđivanjem okolnosti nestanka te kako "u prvih pet dana nije učinjeno ništa i zato je po objektivnoj odgovornosti smijenjen načelnik PU dubrovačko-neretvanske". Dokumentarac Channela Seven je nazvao "tipičnim primjerom medijskog senzacionalizma, bez dokaza, utemeljenog na kontradiktornim iskazima dviju nepouzdanih navodnih svjedokinja".

I.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više