Facebook napokon objavio iPad aplikaciju

IŠČEKIVANJE iPad aplikacije trajalo je toliko dugo da su neki posumnjali da ona uopće postoji, a nakon nekoliko mjeseci špekuliranja i lažnih najava, najpopularnija društvena mreža jučer je priopćila kako je iPad aplikacija, napokon, objavljena i svima besplatno dostupna za download u Appleovom App storeu.

Aplikacija će vjerojatno koristiti i Appleu i Facebooku, a iako je iPod najprodavaniji tablet na tržištu, neki potrošači nisu uvjereni da im je on stvarno potreban te se odlučuju za neke jeftinije varijante.

Možda će se potrošači, nakon što vide dugoočekivanu aplikaciju ipak odlučiti na kupnju iPada umjesto konkurentskih tableta, pogotovo stoga što ne postoji Facebook aplikacija za tablete koji koriste Googleov Android.

Leon Dubinsky, programer u Facebooku, kaže kako je aplikacija osmišljena tako da korisniku korištenje tableta bude zabavno, a naglasio je i uporabu "multitouch" pokreta unutar aplikacije, opcije koja na Fejsu nije dostupna.

Također, naglašene su i neke druge značajke, poput videa i fotografija, koje su istaknute unutar aplikacije i može ih se gledati preko cijelog ekrana. Prstima možete prelaziti preko vašeg News Feeda, pregledavati albume prelaskom preko stranice, "uštipnuti" sliku kako bi je zumirali...

Igranje igrica i Facebook Chat isto su jedne od većih komponenti nove aplikacije.

Nakon uvida u osobine aplikacije, možda vas zanima zašto je trebalo proći toliko vremena da aplikacija bude dostupna za javnost?

Radi se o tome da su Apple i Facebook mjesecima pregovarali i pokušavali riješiti zapreke do kojih je došlo prošle godine, kada se ove dvije tvrtke nisu složile oko Facebookove integracije s Pingom, Appleovom društvenom mrežom fokusiranom na glazbu.

Od onda, tvrtke su u dogovorima oko nadolazećih projekata zapele na mrtvoj točci, dok su iz Facebooka tvrdili kako aplikacija jednostavno "još nije spremna".

Bret Taylor, Facebookov glavni tehnološki službenik, naglasio je kako je njegova tvrtka htjela biti sigurna da iskoristi sve prednosti iPad aplikacije prije objave novog proizvoda te su u Facebooku uvjereni kako su izgradili aplikaciju koja u potpunosti iskorištava mogućnost dodira, gledanja fotografija i chata.

Značajke Facebook iPad aplikacije također su integrirane i u onu za iPhone.

Pročitajte više