Facebook suspendirao Trumpa na dvije godine

Foto: EPA

FACEBOOK je suspendirao korisničke račune bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na dvije godine. 

Radi se o korisničkim računima na Facebooku i Instagramu. 

Facebook kaže kako su Trumpovi postupci "ozbiljno kršenje pravila". 

Potez Facebooka uskraćuje Trumpu glavni medij za obraćanje javnosti uoči izbora u studenom 2022., kada će se njegova Republikanska stranka natjecati za mjesta u Kongresu.

Međutim, možda će se ipak uspjeti vratiti na Facebook prije sljedećih predsjedničkih izbora krajem 2024.

Trumpu je već trajno zabranjeno i "tvitanje", a nakon nereda u Kapitolu suspendirao ga je i YouTube.

Neviđena blokada

Bivši predsjednik, koji je ovaj tjedan ugasio i svoj nedavno pokrenuti blog, najavljivao je mogućnost da pokrene vlastitu platformu, ali njegov je tim o tome dao malo detalja.

"S obzirom na ozbiljnost okolnosti koje su dovele do suspenzije gospodina Trumpa, vjerujemo da su njegovi postupci predstavljali ozbiljno kršenje naših pravila i da zaslužuju najvišu moguću kaznu prema novim protokolima", rekao je Facebook-ov šef za globalne poslove Nick Clegg.

Neovisni nadzorni odbor Facebooka u svibnju je podržao dosad neviđenu blokadu Trumpa, uz obrazloženje da njegove objave potiču na nasilje. Međutim, odbor je zaključio da je pogrešno zabranu učiniti neodređenom i pozvao na "proporcionalan odgovor".

Trump je u petak izjavio da "Facebookova presuda vrijeđa rekordnih 75 milijuna ljudi", ali i mnoge druge koji su glasali za njega "na namještenim predsjedničkim izborima 2020".

"Ne bi im trebalo dopustiti da se izvuku s ovom cenzurom, naša zemlja više ne može podnijeti ovo zlostavljanje", istaknuo je Trump.

Facebook je najavio da će "surađivati ​​sa stručnjacima kako bi donijeli odluku o smanjenju rizika javne sigurnosti" i da će se "tek tada Trump moći vratiti na platformu".

Kompanija je također rekla da će "postojati set eskalirajućih sankcija koje će se pokrenuti ako Trump prekrši daljnja pravila" čime bi moglo doći i do "trajnog uklanjanja njegovih profila".

Pročitajte više