Fakulteti protiv učitelja s "pojačanim" programom

VODEĆI ljudi zagrebačkih fakulteta koji obrazuju nastavnička zanimanja danas su se oštro usprotivili "Projektu hrvatskog odgojnoobrazovnog sustava za 21. stoljeće" koji je Vlada prihvatila krajem studenoga prošle godine, jer smatraju da vodi padu kvalitete hrvatskoga školstva i smanjuje mogućnost zapošljavanja njihovih studenata.

Na konferenciji za tisak predstavnika Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF), Akademije likovnih umjetnosti (ALU) i Muzičke akademije (MA), kojoj je nazočio i prorektor Sveučilišta u Zagrebu, rečeno je da za cjelovitu sliku treba napraviti recenziju Projekta. Istodobno ocijenili su neprihvatljivim da učitelji uz dodatno obrazovanje mogu u osnovnim školama predavati premetnu nastavu.

´To nije utemeljeno ni na struci, ni na znanosti, nego je izraz interesnih krugova, koji godinama manipuluraju ministrima prosvjete´, rekao je domaćin konferencije Ivan Vicković, dekan PMF-a.

Po toj shemi, podučeni bi ´kursisti´ predavali ono što trebaju kompetentni nastavnici, što je nastavak desetljetnoga obezvrjeđivanja struke, rečeno je.

Predstavnici ALU i MA smatraju da se to ogleda i u marginalzaciji nastave likovnog i glazbenog odgoja dok u svijetu vizualna i glazbena kultura imaju sve veću važnost.

Na PMF je u dva dana peticiju Hrvatskom saboru sa sličnim stavovima poptislao oko 800 studenata i 200 nastavnika, a 12 sudionika današnje konferencije za novinare potpisalo je pismo Anti Simoniću, potpredsjedniku Vlade, u kojem nude svoje znanje za pronalaženje novih rješanja.

Kako se doznaje sutra će o tome stav zauzeti zagrebački Filozofski fakultet, koji također obrazuje profesore predmetne nastave.

Pročitajte više