Kerumova Fani na godišnjicu prosvjeda na Prvoj vodi dobila stablo alepskog bora

ČLANOVI Inicijative za Marjan obilježili su prvu godišnjicu prosvjeda protiv izgradnje restorana Fani Horvat na Prvoj vodi tako što su posadili stablo alepskog bora.

Čin je simboličan, no u Inicijativi se nadaju da će još jednom ukazati na besmisao gradnje objekta u zaštićenoj zoni Park šume Marjan.

Split se počeo razvijati kao grad sađenjem stabala

U Inicijativi kažu da je Split svoj razvoj započeo upravo sađenjem stabala: "Prije nego što su Splićani počeli saditi stabla u svom gradu, Split je bio mala, sirota varoš zemljoradnika i ribara, sastavni dio kulture u kojoj su se stabla krčila i čupala jer su smetala ispaši i oranju, međi, bunari ili zidu. Onda su počeli saditi stabla na tada golom i neuglednom marjanskom brdu, u kojem su stari Splićani Tartaglia i Račić, Kolombatović i Marangunić vidjeli ne ono što Marjan jest, već ono što bi mogao biti. Zamislili su Marjan kao veliki perivoj, gradsku šumu, mjesto ugode i javno dobro. Upravo u vrijeme dok sadi stabla, Split je od varoši postao grad. Dobio je šetnice, javne prostore, urbanistički plan, električnu struju, teatre, kinematografe, galerije i zoološki vrt. Dobio je botanički vrt, rendgenski uređaj, sportske klubove, planinarske domove. Dobio je dramsku družinu, skladatelje, pisce, umjetnike i operete..."

Rušeći stabla Split skršio i svoju urbanost

Sadeći stabla na Marjanu, Split je prestao biti ruralno naselje i postao ono što će biti većim dijelom 20. stoljeća, nešto manje od metropole, ali sigurno ne provincija, upozorava Inicijativa.

Danas, međutim, Split više ne sadi stabla. U Inicijativi drže da Split ne samo da nije postao metropola, već je postao nešto čega bi se i provincija stidjela: "Njegovo opadanje, kulturno, ekonomsko, građansko i političko urušavanje pod ruku je išlo sa odnosom prema Marjanu i stablu. Split više ne sadi, nego nagriza Marjan. Stabla se sijeku i pilaju od vrtova Bačvica do zelenih površina u Spinutu. Split gazi stabla istim onim argumentima koji su postojali i prije građanskog Splita: stablo smeta, podlokava zid, uzima sunce, nosi alergiju, smeta kafiću, štekatu, hotelu. Kršeći svoja stabla, Split je skršio i svoju urbanost te prestao biti gradom." 

Stablo za grad

Inicijativa je zato na Prvoj vodi zasadila alepski bor, isto stablo koje su sadili stari Splićani, i to sa željom da Split ponovno postane grad u kojem se stabla sade, a ne čupaju.

"Sadimo ga u podršku svim stablima koja sada padaju. Sadimo ga u ime vizije preporođenog obranjenog Marjana, s namjerom da Split ponovno postane mjesto na kojem građani sade, a ne čupaju stabla. Sadimo ga s nadom u početak jedne nove ere, ere u kojoj ćemo ponovno biti grad", kažu u Inicijativi.

Pročitajte više