FAO i WFP: Milijuni Iračana trebaju pomoć u hrani

OKO 60 posto Iračana je nezaposleno i uglavnom ovisno o pomoći u hrani, a milijuni su na rubu gladovanja, navodi se u utorak u zajedničkom izvješću dvije UN-ove agencije, Svjetskog programa za hranu (WFP) i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Unatoč boljoj ovogodišnjoj žetvi i ukidanju UN-ovih sankcija, procjenjuje se da je zbog rata i trogodišnje suše od 1999. do 2001. godine, više od polovice od 26,3 milijuna stanovnika Iraka siromašno, te da im je potrebna pomoć u hrani.

Premda su smrti od gladi uglavnom izbjegnute, izvješće FAO-a i WFP-a navodi da je nekoliko milijuna posebno ranjivih osoba, kao što su djeca, trudnice i izbjeglice, "kronično neuhranjeno".

Kronična neuhranjenost je praktički nestala u sjevernom dijelu zemlje, ali je stanje vrlo loše u središnjem i južnom Iraku, navodi se u izvješću.

Ove godine proizvodnje žitarica u Iraku trebala bi doseći 4,12 milijuna tona, što je 22 posto više nego prošle godine.

Nedavne vojne akcije u Iraku nisu utjecale na žitarice koje su posijane tijekom zime, ali bi mogle utjecati na smanjeni opseg sjetve ljetnih žitarica i industrijskih biljaka poput suncokreta i pamuka.

U izvješću se dodaje da veliki problem poslijeratnog Iraka ostaje opskrba vodom.

Pročitajte više