FAO: POŽARI SVE VIŠE UNIŠTAVAJU SVJETSKE ŠUME

Požari sve više uništavaju svjetske šume i svake godine gutaju milijune hektara vrijednog drveta i drugih šumskih proizvoda, upozorava u utorak Organizacija UNa za hranu i poljoprivredu (FAO). L

Uništavanje šuma i infrastrukture i cijene gašenja požara procjenjuju se svake godine na nekoliko milijardi američkih dolara, podaci su FAO-a.

Mike Jurvelius, dužnosnik FAO-a za šumske požare, ovogodišnje je šumske požare opisao kao "najgore posljednjih godina s obzirom na broj poginulih i štetu nanesenu šumama i infrastrukturi".

Portugal je ove godine, prema podacima FAO-a, ostao bez 417.000 hektara šuma, 300 posto više od prosjeka u posljednja dva desetljeća.

Požari u Francuskoj ove su godine uništili oko 45.000 hektara šuma, 30 posto više u odnosu na prosjek od 1980.-2000. godine.

U Ruskoj Federaciji izgorjelo je ove sezone 23,7 milijuna hektara, što gotovo odgovara površini Ujedinjenog Kraljevstva. Prošle je godine, za usporedbu, izgorjelo 11,7 milijuna hektara šuma.

Australija je ove sezone izgubila više od 60 milijuna hektara šuma, a Sjedinjene Države oko 2,8 milijuna hektara, dok je 2002. izgorjelo 1,7 milijuna hektara.

"Iznimno vruće ljeto u Europi, SAD-u, Kanadi i Australiji je zasigurno pridonijelio intenzitetu i opsegu požara", rekao je Jurvelius.

FAO upozorava da je 95 posto svih požara u svijetu uzrokovao ljudski faktor.

FAO stoga poziva zemlje da sklope sporazume o međusobnoj pomoći u slučaju izvanrednih situacija zbog požara i dijele skupu opremu za njihovo gašenje, poput kanadera.

Pročitajte više