FAO: Više od 800 milijuna gladnih u svijetu

GLAD ponovo uzima maha, upozorava u utorak UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u svom izvješću za tekuću godinu, navodeći brojku od više od 800 milijuna gladnih u svijetu.

Nakon pada početkom 90-ih godina, broj ljudi koji pate od gladi ponovo je u usponu, pa FAO upozorava da se, u slučaju nastavka te tendencije, neće moći ostvariti cilj o smanjenju broja gladnih za polovicu do 2015. godine.

U izviješću stoji da se 798 milijuna gladnih nalazi u zemljama u razvoju, 34 milijuna u trancizijskim zemljama i 10 milijuna u industrijski razvijenim zemljama.

Broj pothranjenih i gladnih porastao je u više zemalja središnje i zapadne Afrike, pogođenih sušom, oružanim sukobima i AIDS-om.

FAO poziva međunarodnu zajednicu da počne ispunjavati obećanja o pomoći siromašnim zemljama, izrečena na Svjetskom summitu o hrani, i prione stvaranju "međunarodnog saveza protiv gladi".

"Najveći problem predstavlja nedostatak istinske političke volje", tvrdi generalni direktor FAO-a Jacques Diouf.

"Jedino kad je u pitanju rat ili prirodna katastrofa svijet iskaže samilost, a kad toga nema malo se govori i još manje čini na okončanju patnji gladnog dijela svijeta", dodaje Diouf.

Da sve ne bi bilo crno, FAO ukazuje i na dobre vijesti, ističući napredak u suzbijanju gladi u Latinskoj Americi i na Karibima.

Prema izviješću, glad je smanjena u 19 zemalja svijeta, među kojima je i Kina.

Pročitajte više