Fatima Skula: Prisilili su me da optužim Milinovića

FATIMA SKULA, nekada zaštićena svjedokinja, a koja je na snimci nedavno objavljenoj na internet video servisu YouTube, snimljenoj navodno 1998. godine, optužila potpredsjednika hrvatskog Sabora Darka Milinovića da je sudjelovao u ratnim zločinima u Gospiću, danas se zbog svojih izjava, za koje kaže da su ju na njih prisilili, ispričala "doktoru Dadi".

Skula kaže kako "su ju u jednom određenom trenutku neki nepoznati, maskirani ljudi, odveli na nepoznato mjesto, u kuću za koju se sjeća da je bila nečija privatna kuća, i prisilili ju na iskaz kojega je dala u kameru.

Skula kaže kako to nisu bile njezine izjave, nego "priča iz tuđih mozgova koju su njoj stavili u usta". Svjedokinja koja se u prijašnjim člancima u kojima je progovorila o ratnim zločinima u Gospiću vodila kao "E.H.", ispričala se zbog svojih izjava Milinoviću, koji ju je primio odmah nakon što je dala svoj iskaz. Milinović kaže kako joj oprašta "kao kršćanin i katolik", ako je njezina "laž" spasila život njoj i njezinoj djeci, za koje Skula kaže da su joj prijetili njihovim ubojstvom.

"Objava snimke posljedica prljave predizborne kampanje"

Milinovića se, podsjećamo, u svjedočenju Skule spominje u kontekstu liječnika koji je, prema svjedočenju, surađivao s Oreškovićem na način da bi njemu (kao i dr. Milanu Vrkljanu) Orešković javio kada bi neka od žrtava bila ubijena, nakon čega bi bilo poslano vozilo Hitne pomoći, kojim bi preminuli bili odvezeni na nepoznato mjesto. Svjedokinja kaže kako nikada nije saznala gdje, te dodaje kako su mrtvi vozilima Hitne pomoći bili odnošeni uz pjesmu i stihovima poput "Doktore, dođite po njih" i "Nije imao sreće, ovim šorom više proći neće".

Skula se ranije u medijima spominjala kao bivša tajnica Tihomira Oreškovića, koja je ranije svog bivšeg poslodavca optužila za zločine u Gospiću, a zatim sve navodno demantirala. Na snimci koju je autor nadimka "hadezejac" nedavno postavio na internet, autor piše kako je iskaz tajnice Tihomira Oreškovića dan 1998. godine njemačkom državljaninu.

Ona je, kako objašnjava autor filmića, vjerovala da daje iskaz suradniku ICTY-ja i da će ju Zapad zaštititi od onih koje je krivila za zločine. Kada je pretučena, Marko Erceg je tvrdio da nema veze s iskazom koji mu je ispričala u kameru. Orešković, kojega je i u novinama optužila da je glavni zločinac, u njeno je ime poslao demanti Globusu, također navodi "hadezejac". "U zajedničkom pismu Orešković i tajnica su tvrdili da zločina nije bilo". Kasnije je ona iskazala SZUP-u isto ono o Oreškoviću, Norcu, Šušku, Čaniću... i Darku Milinoviću", objašnjenje je koje autor filmića također daje uz video zapis.

Ono što je najviše začudilo gledatelje spornog vide uratka, a o čemu je Milinović upitan i na nedavnoj konferenciji za novinare organiziranoj povodom puštanja videa u javnost, je to što Skula tijekom intervjua izgleda prilično opušteno. "Nije me briga zašto je govorila i što je govorila. Ne mogu vam reći ništa osim da u tim radnjama nisam sudjelovao", kazao je tada Milinović, koji je puštanje videa u javnost nazvao "posljedicom prljave predizborne kampanje".

Foto: H.P.

Pročitajte više