Fatmir Sejdiu: Kosovo će 2011. podnijeti zahtjev za članstvo u UN-u



PREDSJEDNIK Kosova Fatmir Sejdiu najavio je da bi 2011. Kosovo moglo podnijeti zahtjev za članstvo u Ujedinjenim narodima, prenose prištinski mediji.

"Trebat će nam nova priznavanja, ali želim vjerovati da ćemo sljedeće godine predstaviti nove argumente u vezi s našim zahtjevom za učlanjenje u UN", kazao je Sejdiu nakon susreta s državnim tajnikom Francuske za europska pitanja Pierreom Leloucheom.

Prištinski mediji prenose očekivanja političkog vrha da će Kosovo nakon odluke Međunarodnog suda pravde u Haagu priznati još zemalja u svijetu, čime bi se ispunila kvota potrebnih priznanja za podnošenje zahtjeva za članstvo u UN-u.

Tirana pozdravila poziv EU-a za početak dijaloga s Beogradom

I u deklaraciji koju je u petak prihvatila Skupština Kosova navodi se da parlament očekuje nova priznanja te se pozdravlja poziv Europske unije za početak dijaloga sa Srbijom oko tehničkih pitanja. "Međunarodni sud pravde otvorio je put za nova priznanja Kosova, a odluka Suda otvorila je Kosovu i put prema regionalnim i eurotlantskim integracijama", navodi se u spomenutoj deklaraciji i dodaje kako "Skupština pozdravlja poziv EU-a za početak dijaloga oko praktičnih pitanja između Kosova i Srbije, ali se isključuje svaka mogućnost pregovora o statusu Kosova".

No prema ranijem pisanju dijela medija u Srbiji, Beograd neće mirno gledati pokušaj Tirane da osigura mjesto u UN-u. Naime, Ministarstvo vanjskih poslova u Beogradu najavilo je osnivanje specijalnih diplomatskih timova koji će idućih nekoliko tjedana krenuti u razne krajeve svijeta kako bi svojevrsnom "diplomatskom ofenzivom" pokušali uvjeriti vodstva neodlučnih zemalja, koje se još uvijek kolebaju oko toga treba li priznati Kosovo ili ne, da to ne učine.

Beograd tim postupkom pokušava spriječiti Tiranu da osigura dovoljno zemalja koje priznaju neovisnost Kosova kako bi mogla podnijeti zahtjev za članstvo u UN-u. Uz to, Srbija je za jesen najavila pokretanje rasprave o legalnosti proglašenja kosovske neovisnosti pred Općom skupštinom UN-a.

Pročitajte više