Fatuh privremeno preuzima vodstvo

PALESTINSKI Temeljni zakon, sličan Ustavu, predviđa da predsjednik parlamenta postane privremeni palestinski predsjednik u razdoblju od najviše 60 dana, unutar kojih se moraju održati izbori na kojima se bira predsjednik na petogodišnji mandat.

"Predsjednik palestinskog parlamenta Ravhi Fatuh bit će predsjednik Palestinske samouprave u razdoblju od 60 dana, sukladno sa zakonom", izjavio je u srijedu tajnik palestinskog predsjedništva Tajeb Abdelrahim u Ramalahu.

Jaser Arafat, koji je bio vođa palestinskog naroda četiri desetljeća, umro je u četvrtak rano ujutro u pariškoj vojnoj bolnici, nakon što je tjedan dana proveo u komi.

"Izbori trebaju biti održani u roku od tih šezdeset dana kako bi se izabrao novi predsjednik Palestinske samouprave", dodao je Abdelrahim, pozivajući se na palestinski zakon.

Tijekom prijelaznog razdoblja bivši premijer Mahmud Abbas preuzet će položaj predsjednika Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije, koja predstavlja palestinski narod u kontaktima sa stranim vladama i međunarodnim organizacijama.

Premijer Ahmad Korei ostat će na čelu vlade, koja se bavi dnevnom politikom palestinske samouprave, ali će preuzeti i predsjedanje Nacionalnim vijećem sigurnosti, odgovornom za najvažnije snage sigurnosti, što je bila jedna od Arafatovih uloga.

Pročitajte više