FAZ objavio članak gimnazijalaca iz Koprivnice o ustaškom logoru Danica

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

NJEMAČKI konzervativni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je članak skupine gimnazijalaca iz Koprivnice koji se bavi ustaškim zločinima nad Židovima u Drugom svjetskom ratu.

Članak potpisuju Karla Varga, Nicole Ganželić i Leon Matulec iz koprivničke Gimnazije Fran Galović, a u njemu se bave istrebljenjem židovske zajednice u Koprivnici, koja je imala 250 članova. 

Od 250 Židova na kraju Drugog svjetskog rata u Koprivnici ostalo njih 18

Koprivnički gimnazijalci su o tome razgovarali s kustosicom gradskog muzeja Draženkom Jalšić-Ernečić i liječnicom Sanjom Švarc-Janjanin, čiji je otac bio žrtva progona i preživio. No, kako ističu u članku, židovska zajednica u Koprivnici danas ima samo pet članova. 

Tijekom Drugog svjetskog rata ustaše su koprivničke Židove mučili u lokalnom logoru Danica, a i slali u Auschwitz. Od 250 članova židovske zajednice kraj rata ih je dočekalo 18, pišu hrvatski gimnazijalci za FAZ.

Članak je u Frankfurter Allgemeine Zeitungu objavljen u okviru međunarodnog projekta Jugend schreibt (Mladost piše) koji omogućava srednjoškolcima plasiranje svojih tekstova u jednom od najutjecajnijih listova u Njemačkoj i Europi.
 

Pročitajte više