FBI : Bomba u Bagdadu od 500 kg starog topničkog streljiva

KAMIONBOMBA koja je razorila sjedište UN-ova ureda u Bagdadu bila je izrađena od 500 kg starog streljiva iračke vojske, uključujući i avionsku bombu od 250 kg, objavio je u srijedu američki FBI.

Američki i irački dužnosnici rekli kako je još prerano za zaključak da li iza napada stoje Sadamovi lojalisti ili inozemni teroristi.

Agenti FBI-a koji među ruševinama sjedišta UN-a u Bagdadu traže ostatke bombe utvrdili su da je bila izrađena od 500 kg starog topničkog streljiva uključujući minobacačke projektile, topničke granate i ručne bombe, te jedne avionske bombe od 250 kg, izjavio je specijalni agent Thomas Fuentes.

Eksploziv je "bez velike stručnosti" natrpan na vojni kamion Kamaz, a ne kamion mješalicu kako se ranije smatralo, rekao je Fuentes. Kamion je potom dovezen ispred betonskog zida koji je nedavno podignut ispred hotela i detoniran. Dio streljiva nije aktiviran pa istražitelji i spasilačke službe moraju pažljivo otkopavati ruševine da ne izazovu nove eksplozije.

Ljudski ostaci pronađeni oko središta eksplozije, gdje je nastao šest metara duboki krater, sugeriraju da se radilo o samoubilačkom napadu, rekao je Fuentes, dodajući kako se to sa sigurnošću može tvrditi tek nakon laboratorijskih nalaza.






Pročitajte više