FBI će možda odbaciti software vrijedan 170 milijuna dolara

Američki FBI objavio je da će vjerojatno morati odbaciti novi kompjutorski program vrijedan 170 milijuna dolara stvoren da pomogne agentima da međusobno dijele informacije u borbi protiv terorizma, objavili su u petak američki mediji.

Novi software, poznat kao Dosje virtualni slučaj, koji ne funkcionira jer je zastario i nedostatan, razvijan je četiri godine i predstavlja treću fazu tehnološke obnove FBI-a vrijedne 500 milijuna dolara.

Sada će FBI najvjerojatnije biti prinuđen tražiti da mu američki Kongres odobri nove milijune dolara za razvijanje novog sustava za razmjenu informacija, javljaju američki mediji.

Američko istražno povjerenstvo za terorističke napade 11. rujna 2001. u svojim zaključcima je okrivilo zastarjelu kompjutorsku tehnologiju za sprječavanje agenata da povežu informacije čime su možda mogli spriječiti napade na New York i Washington.

Nakon toga direktor FBI-a Robert Mueller obećao je Kongresu da će modernizacija FBI-eve tehnologije biti prioritet.

FBI je prije četiri godine sklopio ugovor s tvrtkom Science Applications International iz San Diega da razvije program koji će upravljati podacima, dokumentima i dokazima iz istraga.

Novi software trebao je omogućiti agentima FBI-a da izravno elektronski proslijede sve protuterorističke informacije prikupljene u istragama i dati mogućnost drugima da ih koriste u realnom vremenu.

Pokazalo se da sve to program ne može učiniti na odgovarajući način i da će samo možda 10 posto od softwarea biti upotrebljivo.

FBI-evi dužnosnici naveli su da je jedan od problema što se pokušalo odjednom obnoviti njegov zastarjeli sustav bez uzimanja u obzir koliko brzo se tehnologija mijenja. Ubuduće će tražiti modularni sustav u kojem se elementi mogu dodavati ili mijenjati na postojećoj strukturi tako da software ne bude već zastario do vremena početka njegove uporabe.

(Hina) xsl ydv

Pročitajte više