FBI uhapsio Trumpovog šefa kampanje, savjetnik priznao da im je lagao

Screenshot: CBS

PAUL Manafort, bivši voditelj kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, u ponedjeljak je pozvan da se preda saveznim vlastima, javili su američki mediji i dodaju da se radi o prvim optužnicama u istrazi o mogućoj umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore 2016..

Nedugo potom, New York Times objavio je da se Manafort i predao FBI-u u njihovom uredu u Washingtonu, u 08.15 ujutro po lokalnom vremenu.
 
Prve optužnice u istrazi o ruskom uplitanju i Trumpovoj predizbornoj kampanji
 
Iako trenutno nije poznat sadržaj optužnice, znakovito je da se radi o prvim optužnicama u istrazi posebnog savjetnika ministarstva pravosuđa Roberta Muellera koji je zadužen za istragu o navodnom miješanju Moskve u izbore na kojima je pobijedio Trump.
 
Mediji također javljaju i da je bivši Manafortov suradnik, Rick Gates, pozvan da se preda vlastima.
 
Šezdesetosmogodišnji Manafort bio je voditelj Trumpove predsjedničke kampanje od lipnja do kolovoza 2016., a ostavku je podnio nakon izvješća da je ilegalno primio više od 12 milijuna dolara "na crno" od proruske političke stranke u Ukrajini.
 
Ranije je objavljeno da je Manafort pod istragom zbog pranja novca, utaje poreza i neprijavljivanja svog lobiranja za inozemnog klijenta. Manafort je očekivao podizanje optužnice još od ovog ljeta, kad je FBI izvršio pretres njegovog doma, a tužitelji su ga upozorili da ga planiraju optužiti. 
 
Zanimljivo je i da je Trumpov odvjetnik Ty Cobb izjavio kako nije zabrinut da bi Manafort mogao ponuditi inkriminirajuće informacije o Trumpu u zamjenu za nagodbu, odnosno kako bi mogao biti tzv. svjedok pokajnik. Trumpov bivši savjetnik Roger Stone također je naveo da Manafort nema nikakve informacije koje bi mogle inkriminirati Trumpa. 
 
Mueller istražuje Manafortov rad za bivšeg ukrajinskog predsjednika Janukoviča
 
Mueller već neko vrijeme istražuje njegove financijske transakcije u poslu s nekretninama i njegov rad za političku grupaciju Stranku regija koja je podržavala bivšeg ukrajinskog čelnika Viktora Janukoviča. 
 
Gates je dugogodišnji Manafortov poslovni partner i povezan je s mnogim zajedničkim ruskim i ukrajinskim oligarsima.
 
Trump opetovano niječe optužbe za udruživanje s Rusima, a jučer je, po dobrom starom običaju, na svom Twitteru odbacio vijesti o istrazi o njegovoj mogućoj sprezi s Rusijom "kao užasan (i loš za našu zemlju) lov na vještice" koji "demokrati koriste za zlu politiku".
 
Umjesto toga, prebacio je krivnju na "demokrate i (Hillary) Clinton", koje optužuje za navodni dogovor s Rusijom o prodaji urana, "lažnom dosjeu" o njemu i izbrisanim e-mailovima. 
 

Trump putem Twittera komentirao optužbe

Nedugo nakon objave o uhićenju, oglasio se i predsjednik Trump putem Twittera.

On je poručio kako se optužbe na Manafortov račun odnose na vremenski period puno prije nego je radio u Trumpovoj kampanji,a osvrnuo se i na demokrate koje je nazvao pokvarenima i upitao zašto oni nisu u fokusu istrage.

Pomoćnik iz kampanje priznao da je lagao FBI-u

Kako javlja CNN, George Papadopolous, jedan od pomoćnika u kampanji Donalda Trumpa, priznao je krivnju za davanje lažnog iskaza FBI-u.

Papadopolous je priznao kako je FBI-u lagao vezano za "vrijeme, opseg i prirodu svojih veza i interakcija s određenim osobama stranog državljanstva za koje je znao da su blisko povezani s višim dužnosnicima ruske vlade", javlja CNN pozivajući se na izvješće koje je objavljeno danas.

Izvor koji je objavio tu informaciju rekao je i kako je Papadopolous u ožujku 2016. godine ponudio da sredi sastanak s visokim ruskim službenicima i visokim službenicima Trumpove kampanje. Tvrdi i kako je u opisu maila stajalo: "Sastanak s ruskim vodstvom -- uključujući Putina", javlja CNN.

Pročitajte više