FBI uhitio čovjeka koji je htio "ubiti internet"

Screenshot: YT

AMERIČKE vlasti uhitile su muškarca koji je navodno namjeravao postaviti bombu u Amazonov podatkovni centar, vjerujući da će to "ubiti oko 70 posto interneta". Seth Aaron Pendley (28) uhićen je nakon što je od tajnog agenta FBI-a dobio lažnu eksplozivnu napravu i optužen je za zlonamjerni pokušaj uništavanja zgrade eksplozivom. Pozornost FBI-a privukao je nakon što je netko prijavio njegove online objave. Bude li osuđen, Pendley može dobiti do 20 godina zatvora, piše BBC.

Prema istražiteljima, glavni Pendleyjev cilj bio je oštetiti Amazonovu mrežu web-servera. Sudeći prema kaznenoj prijavi, vjerovao je da postoje 24 zgrade koje "vode 70 posto interneta", uključujući usluge kojima se koriste CIA i FBI. Njihovo oštećenje frustriralo bi "oligarhiju" ili malu elitnu skupinu, za koju vjeruje da je na vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Amazon Web Services (AWS) ima izuzetno važnu ulogu u modernom internetu, jer pruža hosting i obrađuje informacije za mnoge popularne online servise i web-stranice.

Propusti uzrokovani problemom u jednom centru obično zaustavljaju usluge na najviše nekoliko sati, često za ograničen broj ljudi ili za određene web-stranice. Primjerice, greška u jednom američkom AWS centru 2017. godine isključila je na nekoliko sati web-stranice kao što su Quore i Trello.

Čak i potpuna šteta zbog požara u podatkovnom centru koji pripada europskoj kompaniji OVH početkom ove godine, a koji je poremetio oko 3.6 milijuna web-stranica, uključujući vladine portale diljem Europe, mnogi korisnici interneta nisu ni primijetili.

Amazon zahvaljuje FBI-u

"Željeli bismo zahvaliti FBI-u na njihovom radu u ovoj istrazi. Sigurnost i našeg osoblja i korisničkih podataka shvaćamo izuzetno ozbiljno i neprestano pregledavamo razne vektore zbog potencijalnih prijetnji. I dalje ćemo zadržati ovu budnost prema našim zaposlenicima i klijentima", rekao je Amazonov glasnogovornik.

Od nereda na Capitolu...

Pendley je sudjelovao u neredima oko zgrade američkog Kongresa 6. siječnja ove godine, otkrili su istražitelji, vozeći se od Teksasa do Washingtona. Istražitelji tvrde da je prijateljima rekao kako je sa sobom ponio pušku, koja je ostala u automobilu. Iako je došao do prozora zgrade Kongresa, nije ušao u nju. Dva dana kasnije jedan je zabrinuti građanin FBI-u prijavio Pendleyjeve objave na web-stranici lokalne milicije, na kojoj je koristio ime Dioniza, grčkog boga vina.

"Dužni smo odati priznanje zabrinutom građaninu koji se javio kako bi izvijestio o alarmantnoj retorici optuženika. Prijavivši njegove objave FBI-u, ovaj je čovjek možda spasio živote brojnih tehnoloških radnika", rekao je vršitelj dužnosti američkog državnog odvjetnika Prerak Shah.

Dionizove objave, koje su izazvale zabrinutost, govorile su o njegovoj želji da "provede mali eksperiment", za koji je rekao da bi bio opasan i da bi provukao mnogo pažnje. Na pitanje drugog korisnika što bi bio rezultat akcije, odgovorio je - smrt. FBI je uspio otkriti Dionizovu e-mail adresu i povezati je s njegovim korisničkim računom na Facebooku i stvarnim identitetom.

Detaljno opisao napad, sve je vidio FBI-ev doušnik

Krajem siječnja Pendley je počeo koristiti aplikaciju za šifrirane poruke Signal i detaljno je opisao planove za napad bombom na objekt AWS-a, ali je primatelj tih poruka bio FBI-ev doušnik, rekli su istražitelji. Tijekom veljače Pendley je otkrio planove, vrstu eksploziva koju traži, potencijalne mete i mape. Doušnik je 31. ožujka upoznao Pendleyja s navodnim dobavljačem eksploziva, a zapravo tajnim agentom FBI-a. Tada je njegov plan bio napasti tri Amazonove zgrade.

Dana 8. travnja, prilikom predaje navodnog eksploziva, tajni agent FBI-a pokazao je Pendleyu kutije za koje je tvrdio da sadrže eksploziv C-4 i pokazao mu kako ga postaviti i aktivirati. Nakon što je Pendley uzeo eksplozivne uređaje i stavio ih u svoj automobil, FBI ga je uhitio.

Pendley će se pred sudom prvi put pojaviti u petak, a do tada ostaje u pritvoru, zaključuje BBC.

Pročitajte više