FBI uhitio pet muslimana koji su molili na utakmici

AGENTI Federalnog istražnog biroa uhitili su i ispitali petoricu muslimana, koji su se odlučili pomoliti za vrijeme utakmice između New York Giantsa i New York Saintsa, koja se odigrala u New Jerseyu, objavio je CNN.

Iako muslimanima vjera nalaže da se mole pet puta dnevno, ovaj su put Sami Shaban i njegovi prijatelji odabrali krivo mjesto i vrijeme, barem po kriterijima FBI-a.

Naime, petorica muslimana odlučili su se pomoliti pokraj ventilacijskog otvora na stadionu, dok se u isto vrijeme na stadionu nalazio bivši predsjednik George Bush, otac aktualnog američkog predsjednika.

"Ja sam rođeni Amerikanac, a sad su od mene na brzinu napravili stranca, i to samo zato što imam dugu bradu odnosno zato što sam se molio." - kazao je Sami Shaban, inače 27-godišnji student prava.

Na press konferenciji održanoj u srijedu, Shaban je novinarima ispričao kako se zajedno s četvoricom prijatelja uputio na utakmicu između Sainta i Giantsa, koja se igrala na stadionu u New Jerseyu. Na poluvremenu su napustili svoja sjedala i otišli se pomoliti, što se pokazalo kao kobna pogreška. Naime, ubrzo potom okružilo ih je deset djelatnika osiguranja i tri policajca, koji su ih "zamolili"da pođu s njima.

Nakon što su ispitani, muslimanskim mladićima nije bio dozvoljen povratak na sjedala za koja su platili karte, nego su umjesto toga prepraćeni na druga mjesta. Do kraja utakmice pokraj njih su stajala tri djelatnika stadionskog osiguranja, koji su ih po završetku susreta otpratili do automobila.

Glasnogovornik FBI-a Steven Siegel kazao je novinarima da su mladići pobudili sumnju agenata jer su se okupili u molitvi pokraj ventilacijskog otvora, te dodao kako je bivši predsjednik Bush te večeri bio na stadionu u sklopu humanitarne akcije prikupljanja pomoći za žrtve uragana Katrina.

"Tamo je bilo 80,000 ljudi, Bush je bio tamo, a na području koje javnost obično ne koristi okupilo se pet muškaraca, i to u blizini glavnog ventilacijskog otvora te odjela za pripremu hrane. Bili su sumnjivi zbog lokacije na kojoj su se okupili, ne zbog onog što su radili." - kazao je Siegel.

Područje na kojem su se muškarci molili je nakon "incidenta" zatvoreno za javnost.

Pročitajte više