Fed nije dirao kamatne stope. Wall Street odmah porastao

Foto: Profimedia

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli, treći dan zaredom, nakon što su čelnici američke središnje banke zadržali procjene smanjenja kamata u ovoj godini, a povećali procjenu rasta gospodarstva.

Dow Jones indeks ojačao je 1,03 posto, na 39.512 bodova, dok je S&P indeks porastao 0,89 posto, na 5.224 boda, a Nasdaq indeks 1,25 posto, na 16.369 bodova.

Kao što se očekivalo, čelnici Feda ostavili su nakon dvodnevne sjednice kamatne stope nepromijenjene.

"Rast inflacije nije promijenio ukupnu sliku"

No, ulagače je ohrabrila potvrda procjena čelnika središnje banke da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamatne stope u tri navrata, unatoč rastu inflacije u SAD-u u siječnju i veljači.

To je na konferenciji za medije potvrdio i predsjednik Feda Jerome Powell.

Rast inflacije u prva dva mjeseca „nije promijenio ukupnu sliku, a to je da se inflacija, premda uz prepreke na putu, postupno spušta prema ciljanoj razini od 2 posto”, istaknuo je Powell.

Nakon sjednice objavljene su i nove prognoze čelnika Feda, pri čemu su povećali procjenu rasta gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 1,4 na 2,1 posto.

Ohrabrenje za ulagače

Doduše, povećali su i procjenu prosječne inflacije u ovoj godini s prethodnih 2,4 na 2,6 posto, no to nije zabrinulo ulagače jer čelnici Feda i dalje smatraju da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamate u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

Zahvaljujući tome, u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u trgovačkom, za 1,5 posto.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 posto, na 7.737 bodova, a pariški CAC 0,48 posto, na 8.161 bod. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,15 posto, na 18.015 bodova.

Pročitajte više