Fed povećao kamatnu stopu, Wall Street odmah potonuo

Foto: EPA

NA WALL Streetu su u srijedu cijene dionica pale nakon povećanja kamatnih stopa američke središnje banke i poruke njezinog predsjednika Jeromea Powella da u ovoj godini ne očekuje smanjenje kamata. Dow Jones skliznuo je 1.63 posto, na 32.030 bodova, dok je S&P 500 pao 1.65 posto, na 3936 bodova, a Nasdaq indeks 1.60 posto, na 11.669 bodova.

Fed povećao kamatne stope, ali usporio tempo

Kao što se očekivalo, čelnici Feda odlučili su na dvodnevnoj sjednici povećati ključne kamate za 0.25 postotnih bodova, u raspon od 4.75 do 5 posto. To je već deveto povećanje kamata od kada je u ožujku prošle godine Fed počeo zaoštravati monetarnu politiku, no tempo povećanja je usporen.

U priopćenju središnje banke signalizira se da je zbog problema u nekim bankama moguća stanka u povećanju kamata, ali da će zbog visoke inflacije vjerojatno trebati dodatno prilagoditi monetarnu politiku.

Nakon priopćenja Feda burzovni su indeksi porasli, no nakon poruka predsjednika središnje banke oštro su pali.

"Tržište je bilo ohrabreno nakon poruke Feda da je moguća stanka u povećanju kamata, no razočarao ga je Powell koji je poručio da Fedu ruke nisu vezane i da će moći dodatno povećati kamate ako to bude potrebno", objašnjava Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

Fed: Proces podizanja kamata se bliži kraju, ali borba s inflacijom nije gotova

Powell je, doduše, na konferenciji za medije naznačio da se proces podizanja kamata bliži kraju, ali da borba s inflacijom još nije gotova. "U procesu vraćanja inflacije prema 2 posto još je dug put i vjerojatno će biti neravan", kazao je Powell i poručio da osnovni scenarij ne uključuje smanjenja kamata u ovoj godini.

To je razočaralo ulagače koji su očekivali da će Fed uskoro završiti proces povećanja, a do kraja godine započeti proces smanjenja kamata. Powell je poručio i da je bankarski sustav zdrav, ali da će problemi u nekim bankama dovesti do zaoštravanja uvjeta financiranja.

A zaoštravanje uvjeta financiranja znači da će doći do smanjenja kreditiranja i potrošnje, a time do usporavanja rasta gospodarstva, tumače analitičari.

"Ne razmatra se jamstvo države za sve depozite u bankama"

Nakon dva dana rasta S&P indeks bankarskog sektora pao je jučer više od 3.5 posto jer je nekoliko regionalnih i lokalnih banaka, uključujući First Republic, i dalje pod pritiskom zbog nepovjerenja štediša.

Osim toga, ministrica financija Janet Yellen kazala je u izvješću Kongresu da se ne razmatra jamstvo države za sve depozite u bankama.

To je razočaralo ulagače koji su se nadali da će zbog bankarske krize država odlučiti jamčiti za sve depozite, a ne samo one do 250.000 dolara.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.41 posto, na 7556 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.14 posto, na 15.216 bodova, a pariški CAC 0.26 posto, na 7131 bod.

Pročitajte više

 

Pročitajte više