Feminizam - loš po zdravlje?

BRITANSKI list "Independent" prenosi rezultate istraživanja provedenog u 290 švedskih općina, temeljem kojih je ustanovljena "snažna veza" između lošeg zdravlja i jednakosti spolova u određenoj zajednici.

Istraživači su u svojoj studiji koristili devet različitih indikatora jednakosti spolova, kao što su omjer spolova na menadžerskim pozicijama u javnim i privatnim tvrtkama, odnosno prosječni prihod. Te su podatke usporedili s prosječnim životnim vijekom, stopom invaliditeta i bolovanjima.

Ustanovljeno je kako u općinama gdje postoji jednakost spolova i muškarci i žene imaju daleko više zdravstvenih problema nego u općinama gdje postoji tradicionalni raskorak među spolovima.

U općinama gdje postoji jednakost, i menadžeri i menadžerice imaju kraći životni vijek.

Istraživači pretpostavljaju kako je to kod muškaraca posljedica frustracije zbog gubitka tradicionalnih privilegija, dok kod žena povećana odgovornost izaziva povećani stres, a veći životni prihodi i financijska nezavisnost izazivaju daleko veću sklonost ponašanjima koja su štetna po zdravlje.

Istraživanje će bez svake sumnje izazvati veliku pažnju javnosti u Švedskoj, državi koja se ponosi svojim naprednim društvenim stavovima i institucionalnim mjerama usmjerenim na brisanje svih društvenih razlika među spolovima.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više