FERRERO-WALDNER: HRVATSKA IMA IZGLEDA DA 2007. UĐE U EU

Hrvatska ima izgleda da uđe u Europsku uniju 2007. godine i u tome ima punu potporu Austrije, izjavila je u subotu austrijska ministrica vanjskih poslova Benita FerreroWaldner.

"Hrvatska ima izvanredne perspektive na putu u EU, postoje izgledi da 2007. godine zajedno s Bugarskom i Rumunjskom napravi taj važan korak, a Austrija je u tome u potpunosti podupire", rekla je austrijska ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner u razgovoru sa hrvatskim novinarima u subotu, u samostanu Goettweig u Donjoj Austriji.

"Za Hrvatsku je to veliki izazov, posebice provesti zadane reforme kako bi se prilagodila europskim standardima što od nje zahtijevaju zemlje članice EU. To neće biti lagan niti jednostavan put ali mi ćemo je poduprijeti", rekla je Ferrero Waldner, koja u subotu predsjedava tradicionalnim "Europskim forumom Wachau", na kojem sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Šefica austrijske diplomacije je rekla da je Hrvatska napravila veliki korak na putu prema europskim integracijama posebice na gospodarskom planu. "Hrvatska je svojim zahtjevom za članstvo učinila značajan iskorak prema Uniji, a svojim postignućima što je do sada napravila može biti primjer ostalima u regiji", rekla je Ferrero-Waldner.

Europski forum Wachau 2003. održava se ove godine pod naslovom "Budućnost EU - novi izgledi kroz unutrašnju reformu i proširenje". Ministar Picula govorio je pred oko 200 sudionika Konferencije o pripremama naše zemlje za pridruženje Uniji, te hrvatskim pogledima na reformu institucija EU i stanju u jugoistočnoj Europi

(Hina) spđ sv

Pročitajte više