Ferrero-Waldner: Možda će trebati usporiti proces proširenja

POVJERENICA Europske komisije za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner rekla je u ponedjeljak kako bi Europska unija trebala usporiti proces proširenja nakon krize izazvane francuskim i nizozemskim odbacivanjem europskog Ustava.

"Ja smatram kako moramo smanjiti brzinu proširenja", rekla je Ferrero-Waldner nakon sastanka ministara vanjskih poslova 25 zemalja članica, dodavši kako Europljani moraju "doći do daha".

Takva stajališta, smatraju analitičari, odnose se prije svega na Tursku, s kojom bi pregovori o članstvu trebali početi u listopadu. Planirane nove članice sljedećih bi godina trebale postati Rumunjska i Bugarska, ali je odbijanje europskog ustava u predloženom obliku uzrokovalo dvojbe oko ispunjenja najavljenog.

Francuzi i Nizozemci su odbijanjem Ustava izrazili ljutnju prema politici EU, ali i svojim vladama, no s mnogo se strana čuju izrazi zabrinutosti zbog daljnjeg širenja granica unije, osobito na siromašnu i pretežito muslimansku Tursku.

Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy rekao je kako je došlo vrijeme za razmišljanje i da je "ne" njegove zemlje otkrilo ozbiljne zamjerke građana na daljnje širenje granica unije.

"Moramo promisliti o tome. Ne postoji rasprava o smjeru u kojem želimo odvesti Europu. Ne postoji rasprava o proširenju", naglasio je.

Vođe zemalja članica unije u četvrtak i petak će u Bruxellesu raspravljati o osporavanom Ustavu i novom proračunu unije za razdoblje od 2007. do 2013. godine, ali zasad oko obje teme postoje veliki problemi.

Činjenicu da je stanje u uniji uoči ovog summita bitno drukčije i nesigurnije nego ikad prije potvrđuje i nacrt završne deklaracije koji bi trebali usvojiti vođe članica unije u Bruxellesu, koji u sadašnjem obliku uopće ne spominje moguće nove zemlje članice.

Pročitajte više