Festival bespravne gradnje u Vruji: "Milanoviću, jesi li ponosan na svog prijatelja?"

Matko Begovic/PIXSELL

DRUGI Festival bespravne gradnje i devastacije prirode započeo je danas u 15 sati u uvali Vruja, a okupio je više desetaka ljudi koji su svoj glas podigli protiv splitskog poduzetnika Stipe Latkovića kojeg prozivaju zbog bespravne gradnje i nepoštivanja pečata inspekcije.

Prosvjednici očekuju da se Vruja pošumi i da joj se vrati dio izgubljene ljepote, kao i da se sruše izgrađene "nakaradne kule". Također traže sanaciju područja bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu.  

Naime, već deset godina država ignorira taj zahtjev mještana za sanacijom što, kako ističu, ugrožava njihovo zdravlje i živote. Dugoraćani su danas svojim dolaskom na prosvjed iskazali potporu prosvjednicima na Vruji.

 

Nastupat će Severina, Edo Maajka...

Organizatorica i jedna od prosvjednica Bruna Fistanić kaže da to nije prvi put da prosvjeduju, da spašavaju Vruju od nezakonite gradnje i devastacije te lijepe uvale. Zna, ističe, kako je prosvjed mali korak, ali i velik u odnosu na ono što ih sve čeka u budućnosti jer je uvjerena da će toga biti još.

"Prvi put kada smo prosvjedovali nadali smo se da će nas netko od odgovornih saslušati i da će se nešto pokrenuti, a tomu se nadamo i dalje", kazala je Fistanić.

U prosvjedu je i Vice Guru koji tvrdi da će pokušati iscijediti "morfogenetsko polje" tog prostora koje je jako bitno te će sa svojim pozitivnim razmišljanjima i meditacijom u obliku koncerta zabavne glazbe "prizvati bagere državnog inspektorata".

Na Festivalu su danas najavljeni nastupi Severine, Amire Medunjanin, Ede Maajke, Žana Jakopača, a program bi trebao trajati do 20 sati.

 

"Je li Milanović još uvijek ponosan na svog prijatelja devastatora?"

Prosvjednici, koji se protive bespravnoj gradnji na pomorskom dobru i državnom zemljištu u uvali Vruja između Piska i Brela, splitskog poduzetnika Stipu Latkovića prozivaju zbog prijateljstva s aktualnim, ali i bivšim hrvatskim predsjednicima - Zoranom Milanovićem, Stipom Mesićem i Ivom Josipovićem.

Milanoviću je, ističu, Latković bio donator u predsjedničkoj kampanji "zbog čega već 20 godina može devastirati to mjesto". Posljednja u nizu devastacija je i izgradnja ceste od turističkog objekta uz plažu do Jadranske magistrale. Prosvjednici stalno ukazuju na to da unatoč brojnim njihovim prijavama, rješenjima i zabranama poduzetnik Latković i dalje gradi te se pitaju tko može zaustaviti betoniranje Vruje.

"Je li Milanović još uvijek ponosan na svog prijatelja devastatora? Poručujemo mu - nastavljamo naš rat i nećemo stati prije nego što Vruja ne bude kakva je bila prije devastacije", poručili su prosvjednici.

"Čeka vas hajdučka pravda. Ako je to jedina pravda koja je preostala u Hrvatskoj, onda ćete je dobiti. Devastacija Vruje traje više od 20 godina. Hajdučka pravda za našu Vruju i sve ostale hrvatske vruje", dodali su.

Pročitajte više