Festival suvremene glazbe u Strasbourgu u čast Stockhausenu

FESTIVAL suvremene glazbe Musica, koji će se održati od 26. rujna do 10. listopada u Strasbourgu, bit će posvećen Karlheinzu Stockhausenu te trojici mladih švicarskih skladatelja, i to na temu putovanja rijekom Rajnom od Švicarske do Koelna.

Tijekom 21. festivala, koji više uopće ne skriva svoje europske ambicije, bit će izvedeno ukupno 113 glazbenih djela, od kojih 19 francuskih premijera.

"Područje Rajne odabrano je zbog svoje plodnosti što se tiče suvremene glazbe", objašnjava ravnatelj festivala Jean-Dominique Marco.

Festival započinje 26. rujna kompozicijom "Duefte-Zeichen". koja će biti premijerno izvedena u Francuskoj, a sastavni je dio Stockhausenova ciklusa "Licht", još nedovršene potrage za svjetlošću.

Stockhausena (75) se smatra jednim od glavnih predstavnika suvremene glazbe i utemeljitelja elektronske glazbe.

Na festivalu će biti izvedena i njegova kompozicija "Carre", pisana bez normi. Djelo će 4. listopada izvesti Simfonijski orkestar Radio Stuttgarta uz projekciju filma-portreta u produkciji francuskog televizijskog programa France 2.

U rujnu 2001. njemački je skladatelj izazvao međunarodni skandal proglasivši teroristički napad 11. rujna u SAD-u "najvećim umjetničkim djelom u povijesti".

Zbog užasa koji je izazvala njegova izjava, u Europi je otkazano više njegovih koncerata.

Taj kontroverzni umjetnik bit će predstavljen na festivalu u Strasbourgu uz skladatelje poput Philippea Manouryja, koji se na Musicu vraća s najnovijom operom "La Frontiere", u režiji Yoshija Oide, te trojice mladih švicarskih skladatelja Hanspetera Kyburza, Beata Furrera i Michaela Jarrela.

Musica će ove godine odati počast mađarskom kompozitoru Gyorgyju Ligetiju i to s pet etida za glasovir, jednim kvartetom i jednim orkestralnim djelom te nekom vrstom kazališne fantazije pod imenom "Ligetis Follies".

U nešto laganijem stilu, na pola puta između popularne i intelektualne glazbe, festival će predstaviti i Irmana Schmidta, bivšeg Stockhausenova učenika, te Oval i Rechenzentrum, predstavnike elektronske muzičke scene s one strane Rajne.

Od osnutka 1983., zahvaljujući financijskoj potpori države i lokalnih sponzora, na festivalu Musica izvedeno je više od 2000 kompozicija, od kojih je njih 650 izvedeno prvi put u svijetu ili Francuskoj.

Pročitajte više