Festival tolerancije: Do 2050. godine svaka će deseta osoba na svijetu biti migrant

Foto: PRess

TOLERANCE TALK "Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu, tko god bila, od kud god dolazila, kad god bila prisiljena na bijeg" obilježio je drugi dan Festivala tolerancije u suradnji s UNHCR- om. 

Sudjelovali su Stanko Perica, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice jugoistočne Europe,  Žarko Katić, državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove MUP RH, Krešimir Kopčić, savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova za pitanja migracija, a putem videopoziva priključila se odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić.

 

Više tema se obradilo

Jesu li izbjeglice dobrodošle u Hrvatsku, kako izvještaji o pushbackovima utječu na ugled Hrvatske u svijetu, hoće li Hrvatska nastaviti s programom preseljenja izbjeglica te kako će izgledati uključivanje izbjeglica u društvo sada kada je njihov broj porastao, samo su neka od pitanja o kojima se razgovaralo.

Zagrepčanka godine, Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica obitelji malene Madine Hussiny za čiju smrt je po presudi odgovorna Republika Hrvatska rekla je kako nas kao državu još puno posla čeka, u smislu suočavanja s pogreškama koje smo napravili u tom slučaju, a koje je uočio Europski sud za ljudska prava.

Smatra da je potrebna sustavnija podrška i edukacija u radu s izbjeglicama. Istaknula je da je došlo do određenog pada standarda  za koje se očekuje da postoje u demokratskoj državi, u vidu pritisaka koji su vršeni na samu odvjetnicu, njen tim i aktiviste, a navedeno je primjećeno je i od strane Europskog suda, a da bi se o tome trebalo raspravljati unutar stručnih grupa koje su pozvane izraditi akcijske planove, ali i MUP-a.

"21. stoljeće je stoljeće migracija"

Da Republika Hrvatska poštuje Ženevsku konvenciju o pravima izbjeglica i protokol iz '67. godine, kao i odluke Europskog suda izjavio je Žarko Katić. Napomenuo je i da se akcijski plan priprema i bit će dovršen u zadanom roku, do listopada ove godine. Krešimir Kopčić smatra da nas ovakvi slučajevi zapravo tjeraju da na svojim pogreškama učimo i ne ponavljamo ih. 

Stanko Perica nazvao je 21. stoljeće, stoljećem migracija, posebice zbog klimatskih promjena, naime, smatra se da će do 2050. godine na svijetu biti milijardu izbjeglica od ukupno deset milijardi ljudi, a među njima sve više migracija događat će se zbog klimatskih promjena.

“Kao ljudi moramo o tome razmišljati, oblikovati sebe kako bismo prihvaćali i uvažavali temeljna ljudska prava, i bili društvo dobrodošlice. Mala smo zemlja, ne možemo pomoći svima, ali svatko mora napraviti svoj dio” istaknuo je.

Pročitajte više