Fiat "iscrpio" radnike Zastave?

SAMO mjesec dana nakon početka rada u tvornici Fiat automobili Srbija (FAS) čak dvadeset radnika od njih 1.000 vratilo se na državnu plaću. Zapadnjački i balkanski sustav rada očito su međusobno komplementarni.

Iako je većina radnika Zastave u protekle dvije godine živjela u nadi kako će se zaposliti u Fiatovoj tvornici, nakon samo mjesec dana već se dvadesetak radnika predomislilo, što zbog zdravstvenih razloga i starosti, što zbog "preopterećenosti na poslu", javlja srpska Politika. Iako u sindikatu ne očekuju nova veća previranja, Fiatovo "forsiranje" posla uskoro bi moglo uroditi primjetnim transferom radnika, svojevrsnom imigracijom u matičnu tvrtku.

Iako se priča kako radnicima ne odgovara premala pauza između smjena, kao ni činjenica da neki poslovi nisu normirani, Zastavin sindikat u službenom stajalištu navodi kako za napuštanje FAS-a nema pravila već je svaki slučaj specifičan za sebe. Zanimljivo je i da se u Zastavu vraćaju radnici kojima je ostalo pet godina do mirovine, a kojima su socijalnim programom zagarantirane beneficirane otpremnine koje, da ih otkaz zadesi u FAS-u, ne bi bile toliko izdašne.

I na kraju ćemo umjesto bilo kakvog komentara citirati izjave nekih radnika povratnika.

Tomislav Ivanović (52), montažer crijeva za kočnice: "Nisam ja nikakav heroj i što se ima o tome pričati. Otišao sam iz zdravstvenih razloga i to je to".

Marko Despotović (52), linija za montažu: "Poslije 30 godina rada više nisam u stanju da se bakćem na poslu. Mislio sam da mogu, ali ne ide i sada ću se prijaviti za odlazak po socijalnom programu".

Pročitajte više