Fidel Castro želi prestanak izolacije Kube

BIVŠI kubanski predsjednik Fidel Castro pozvao je čelnike zemalja Južne Amerike da na skorašnjem summitu zemalja sjevernoameričkog i južnoameričkog kontinenta podupru ideju o prestanku izolacije Kube.

Kuba nije pozvana na sudjelovanje u Summitu Amerika koji će 17. travnja započeti u Trinidadu i Tobagu pa Castro od čelnika južnoameričkih zemalja očekuje da tijekom susreta s američkim predsjednikom Barackom Obamom podupru ideju o završetku američkih ekonomskih sankcija Kubi.

Kubanske novine prenose Castrovu ocjenu da će summit biti "vatrena kušnja" za regiju. Također se spominje Castrovo nezadovoljstvo "velikim brojem nedopustivih koncepata" koje je pročitao u nacrtu teksta finalne izjave za koju Sjedinjene Države žele da bude usvojena na summitu. U tom svjetlu nije podržao pozive za jačim povezivanjem Kube i SAD-a.

"Tko sada zahtijeva naše isključenje? Možda ne razumiju da su vremena isključivih sporazuma protiv našeg naroda ostala daleko iza nas", napisao je Castro u očitovanju koje je objavljeno u kubanskim novinama.

Obama pomirljivo prema Kubi

BBC javlja da gotovo sve zemlje Južne Amerike i Kariba podržavaju prestanak sankcija Kubi te žele povratak Kube u međunarodne organizacije koje okupljaju američke države.

Američki šef države Obama je zauzeo pomirljiviji odnos prema Kubi nego što je to bio slučaj s njegovim prethodnikom Georgeom W. Bushem. Ipak, Obamina administracija ustraje u tome da u Kubi mora doći do napretka u pogledu demokratizacije društva i ljudskih prava prije nego što SAD povuku trgovinski embargo.

Sjedinjene Države počele su uvoditi restrikcije prema Kubi nakon što je Fidel Castro prevratom preuzeo vlast na tom otoku napravivši od njega jedinu rigidnu hladnoratovsku komunističku utvrdu na području između Sjeverne i Južne Amerike.

R.I.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više