FIFA je duboko korumpirana. Ovo su dokazi

Foto: EPA

NOGOMET više nije kao nekad. Nogomet je uništila FIFA. Ove teze postale su praktički poštapalice, ali su najvećim dijelom istinite.

Nogomet se promijenio

O tome koliko je dobro što igra više nije kao nekad moglo bi se dublje raspravljati. Nogomet je još početkom 1990-ih promijenjen pravilom da se golmani ne smiju koristiti rukama ako primaju loptu nogom od suigrača. Tu su i pravila koja se odnose na sudačke kriterije, ali i Bosmanovo pravilo, uvođenje VAR-a te ogromni ugovori koji se potpisuju s televizijskim kućama.

Sve navedeno nogomet jest promijenilo, ali ne nužno pogoršalo. Teza da je nogomet uništila FIFA ne tiče se same igre, tiče se organizacijskog funkcioniranja samog sporta, tiče se mita i korupcije i uglavnom - stoji.

Da FIFA nije korumpirana, ne bi SP organizirao Katar

Jer da ne stoji, ne bismo doživjeli da dvadesetak godina slušamo o korumpiranoj FIFA-i, da gledamo uhićenja i čitamo izvještaje o pohlepnim dužnosnicima i da Svjetsko prvenstvo 2022. godine dobije Katar, apsolutna monarhija kojom vlada emir Tamim bin Hamad Al Thani i u kojoj su na snazi šerijatski zakoni.

>> Svjetsko prvenstvo u Kataru je sramota Zapada

U Kataru je zabranjena konzumacija alkohola, kao i predbračni seks, a homoseksualnost se kažnjava tako da su mnoga ponašanja koja su legalna i posve uobičajena u zapadnim liberalnim demokracijama, pa i drugdje, u Kataru ne samo kontroverzna već i ilegalna.

 

Londonski Guardian je pratio pripreme za SP u Kataru te je zaključio da je od dodjele Svjetskog prvenstva 2010. do 2021. umrlo više od 6500 migranatskih radnika koji su radili na izgradnji sportskih objekata za SP. Američki mediji pišu da je SP u Kataru "izgrađen na modernom ropstvu".

 

Uz optužbe za ropstvo, za ovim SP-om se vuku i ozbiljne sumnje na korupciju. Dovoljno je pogledati nedavno objavljeni Netflixov dokumentarac FIFA Uncovered. Bivša dužnosnica  katarske kandidature za Svjetsko prvenstvo senzacionalno je ustvrdila da je trojici afričkih dužnosnika ponuđen novac da podrže arapsku naciju u njezinoj kandidaturi za turnir. Tvrdi da su im Katarci ponudili milijune dolara u zamjenu za njihove glasove.

Glasnogovornica katarske kandidature Phaedra Almajid iznijela je te optužbe u filmu FIFA Uncovered. Podsjetimo, Katar je dobio domaćinstvo turnira nakon glasanja FIFA-e, u kojem je završio ispred Australije, Japana, Južne Koreje i SAD-a.

Bivša glasnogovornica katarske kandidature tvrdi da je Hassan Al Thawadi, voditelj katarske kandidature, ponudio novac čelnicima FIFA-e iz Kameruna, Obale Bjelokosti i Nigerije kako bi osigurao njihov glas. Al Thawadi je sada glavni tajnik Vrhovnog odbora zaduženog za Svjetsko prvenstvo 2022.

Korupcija oko dodjele organizacije SP-a Rusiji

Iste godine Svjetsko prvenstvo je dodijeljeno Rusiji. U optužnici koju je objavilo Ministarstvo pravosuđa SAD-a iz 2020. godine navodi se da su bivši predsjednik CONCACAF-a i potpredsjednik FIFA-e Jack Warner (kojim ćemo se nešto kasnije podrobnije baviti) primili preko 5 milijuna dolara mita kako bi glasali za Rusiju. Za mito je osumnjičen i Rafael Salguero iz Gvatemale.

Etička komisija FIFA-e objavila je 2014. godine da nije pronašla dovoljno dokaza za korupciju u procesu odabira domaćina za svjetska nogometna prvenstva 2018. i 2022. godine.

"Katar? Stvarno?"

Odabir Katara za domaćina Svjetskog prvenstva bio je središnji događaj trećeg mandata nekadašnjeg predsjednika FIFA-e Seppa Blattera. Ujedno je to označilo trenutak u kojem se FIFA-ino carstvo počelo urušavati.

FIFA-ina odluka u prosincu 2010. da Rusiji dodijeli organizaciju Svjetskog prvenstva 2018., a Kataru 2022. godine iznenadila je cijeli svijet. Odmah su se pojavile optužbe oko podmićivanja koje smo spomenuli, a posebno su oštre reakcije bilo oko Katara, koji nikad nije bio percipiran nogometnom zemljom.

Podignuta optužnica za mito u vrijednosti od 150 milijuna dolara

Britanski Daily Mirror objavio je tada naslov da je igra prodana, dok je primjerice španjolski El Mundo objavio naslov "Moć plina i nafte". U Sjedinjenim Američkim Državama Seattle Times se zapitao: "Katar? Stvarno?"

Od tog trenutka počele su se otkrivati sve afere FIFA-e, dok su i one iz prošlosti stavljene pod povećalo. U svibnju 2015. godine američko ministarstvo pravosuđa podignulo je kaznenu optužnicu na 164 stranice kojom se sedam čelnika FIFA-e tereti za primanje 150 milijuna dolara mita u razdoblju duljem od dva desetljeća.

FIFA pretvorena u kriminalnu organizaciju

Ovu sedmoricu po nalogu američkih vlasti je uhitila švicarska policija u Zürichu, gdje je sjedište FIFA-e, te su ih zatvorili. Dodatnih sedam dužnosnika i ljudi iz sportskog marketinga uključeno je u optužnicu za prekršaje. Neki od njih datiraju iz 1991. godine.

U optužnici je stajalo da je FIFA pretvorena u korumpiranu organizaciju. Bivši predsjednik CONCACAF-a Jack Warner kasnije se predao policiji u Trinidadu. Pet drugih dužnosnika je priznalo krivnju. Osobe najvišeg profila koje su privedene su potpredsjednici FIFA-e Jeffrey Webb i Eugenio Figueredo.

Druga optužnica uslijedila je u prosincu 2015. te se tu navodilo 16 nogometnih dužnosnika iz FIFA-inih konfederacija CONMEBOL i CONCACAF. Bivši čelnik brazilskog nogometnog saveza Ricardo Teixeira bio je među optuženima za umiješanost u kriminalne sheme koje uključuju više od 200 milijuna dolara mita i provizija. Događaji iz 2015. predstavljali su prvo razotkrivanje kolektivnog kriminala unutar organizacije.

Recimo i da je 2014. FIFA odlučila ne objaviti vlastitu istragu o korupciji, a umjesto toga je objavila sažetak za koji je poručila da je oslobađa od odgovornosti. Neovisni autor izvješća, američki odvjetnik Michael Garcia, dao je ostavku u znak protesta. Originalno izvješće ima 430 stranica. FIFA-in sažetak bio je na 42 stranice.

Blatterova ostavka i suspenzija iz nogometa

Što se tiče Blattera, on je dva dana nakon podizanja optužnice u svibnju 2015. postavljen za predsjednika FIFA-e peti put. Tri dana kasnije dao je ostavku, izjavivši da je organizaciji potrebna temeljita revizija, ali da će ostati na dužnosti dok se ne izabere novi predsjednik.

Blatter ni u jednom trenutku nije prihvatio nikakvu moralnu odgovornost za ono što se dogodilo tijekom njegovog mandata. Umjesto toga okrivio je diskreditirane dužnosnike da su mu pokušali zabiti nož u leđa.

Nešto poslije Blatter je dobio suspenziju od 90 dana od etičkog odbora organizacije, zajedno s glavnim tajnikom Michaelom Valckeom i Michelom Platinijem, predsjednikom UEFA-e, koji je jedno vrijeme figurirao kao mogući predsjednik FIFA-e.

Uskoro su Blatter i Platini dobili osmogodišnju suspenziju, a Valcke je dobio zabranu svih nogometnih aktivnosti na 12 godina zbog financijskih prijestupa. Bivši potpredsjednik FIFA-e Chung Mong-Joon iz Južne Koreje dobio je šestogodišnju zabranu bavljenja nogometnim aktivnostima. Blatter je dobio dodatnih šest godina zabrane 2021. godine.

Što su Blatter i Platini napravili? Njima je prijetio i zatvor zbog "prevare, nepoštenog upravljanja, zlouporabe povjerenja i korupcije". Sudilo im se za sumnjivu isplatu Platiniju 2011. godine.

Tužiteljstvo ih je teretilo da su nezakonito pribavili, na štetu FIFA-e, dva milijuna švicarskih franaka, koje je primio Platini temeljem ugovora iz 1999. godine između njih dvojice kojim se Francuzu za savjetodavne usluge isplaćivala godišnja naknada od 300.000 švicarskih franaka. Nedavno ih je oslobodio sud u Švicarskoj.

Optužbe i za seksualno zlostavljanje

Američka nogometašica Hope Solo je optužila Blattera za seksualno uznemiravanje tijekom dodjele nagrada za najbolje nogometaše godine u siječnju 2013. godine. Ona je ustvrdila da ju je Blatter primio za stražnjicu prije nego što je izašla na pozornicu dodijeliti nagradu svojoj sunarodnjakinji Abby Wambach.

Solo je u razgovoru za portugalski Expresso komentirala temu seksualnog uznemiravanja u sportu pa se prisjetila situacije s Blatterom. "Bilo je to na dodjeli Zlatne lopte, par trenutaka prije nego što sam izašla na pozornicu. Sepp Blatter me zgrabio za stražnjicu. Seksualno uznemiravanje je postalo normalno.

>>Slavna nogometašica optužila Blattera za seksualno uznemiravanje: "Zgrabio me na dodjeli nagrada"

"Bila sam šokirana, morala sam se brzo pribrati kako bih suigračici dodijelila najveću nagradu u karijeri. Slavila sam s njom i potpuno se okrenula Abby", rekla je Solo, igračica s najviše nastupa u povijesti američke reprezentacije.

Švicarac se o svemu oglasio preko glasnogovornika i poručio: "Te optužbe su smiješne." Imao je on i prije seksističke ispade, primjerice kada je predložio da nogometašice igraju u kraćim hlačicama, kao odbojkašice, sve kako bi popularizirao ženski nogomet među muškarcima.

Jednom prilikom je nove članice izvršnog odbora FIFA-e pozdravio riječima: "Ima li žena u prostoriji? Recite nešto. Kod kuće uvijek pričate, sad možete govoriti i ovdje."

I Havelange osramoćen zbog mita

I bivši predsjednik FIFA-e Joao Havelange, kojem je glavni tajnik bio Sepp Blatter, bio je prisiljen dati ostavku na mjesto počasnog predsjednika 2013. godine zbog slučaja podmićivanja.

FIFA je objavila cijeli dosje iz kojeg je vidljivo da je sportsko-marketinška kompanija International Sports and Leisure (ISL), koja je svojedobno blisko surađivala s FIFA-om, platila Ricardu Teixeiri, bivšem članu Izvršnog odbora FIFA-e, najmanje 12.74 milijuna švicarskih franaka između 1992. i 1997. godine. 

Havelange je pak tijekom 1997., dok je još bio predsjednik FIFA-e, primio 1.5 milijuna franaka kako bi otvorio put ISL-u do komercijalnih prava za svjetska prvenstva.

Mito razlog Blatterove pobjede 1998.?

Spomenuli smo da je Blatter bio glavni tajnik Havelangea. I izbori na kojima ga je naslijedio 1998. su prošli uz afere.

Lennart Johansson, tadašnji predsjednik UEFA-e, koji je bio potpredsjednik FIFA-e, obećao je financijsku transparentnost. Podupirale su ga Europa i Afrika i činilo se da će dobiti više glasova od protukandidata Blattera.

Mohamed bin Hammam iz Katara tada je bio član izvršnog odbora FIFA-e i ključni nositelj Blatterove kampanje. Postojale su indikacije da se prije glasanja intenzivno lobiralo u hotelima i da se afričkim delegatima davalo 50 tisuća dolara za glas. Blatter je pobijedio 111-80, dovoljno da Johansson prizna poraz prije drugog kruga.

David Yallop je u knjizi "Kako su ukrali utakmicu" iz 1999. optužio Blattera da je podmitio predstavnike saveza s Bliskog istoka i iz Afrike davši delegatima mito.

Slučaj Beckenbauer 

Optužbe oko korupcije pratile su i Svjetsko prvenstvo 2006. godine. Tu je u glavnoj ulozi bio legendarni njemački nogometaš Franz Beckenbauer. Suđenje mu je trajalo pet godina, ali je okončano bez presude nakon što je nastupila zastara.

Podsjetimo, Der Spiegel je pisao kako je Beckenbauer uplatio 6.7 milijuna eura za kupovanje glasova pomoću kojih je Njemačka dobila domaćinstvo SP-a. Njemački nogometni savez je sve optužbe demantirao.

Beckenbauer je priznao "pogrešku" kod uplaćivanja novca nadzornom odboru FIFA-e, ali je rekao kako se tu ne radi o kupovanju glasova.

Warner - ogledni primjer kako funkcionira moćnik FIFA-e

Treba svakako spomenuti i ulogu bivšeg dopredsjednika FIFA-e Jacka Warnera, koji je, kako smo spomenuli, priveden u velikoj akciji FBI-a 2016. godine. Warner je bio član Izvršnog odbora FIFA-e od 1983. i predsjednik CONCACAF-a od 1990.

Warner je bio upleten u brojne optužbe za korupciju još iz 1980-ih. Njegova obiteljska putnička agencija monopolizirala je ulaznice namijenjene navijačima Trinidada na Svjetskom prvenstvu 2006. godine. Revizija je pokazala da je Warnerova obitelj zaradila više od 900.000 dolara.

FIFA-ino etičko povjerenstvo kritiziralo je ugovore o ulaznicama, zaključivši da je Warner zlorabio svoj položaj kako bi stekao osobnu korist. Kasnije ga je FIFA doživotno suspendirala iz svih aktivnosti vezanih za nogomet. BBC je objavio kako postoje dokazi koji mogu potvrditi što se dogodilo s 10 milijuna dolara koje je FIFA uplatila na račune pod kontrolom Jacka Warnera.

>> BBC otkrio kako je Warner trošio FIFA-in novac

Novac je u ime Južnoafričke Republike poslan FIFA-i kao dio programa potpore afričkoj dijaspori na Karibima. FIFA je uplatila novac na račune CONCACAF-a, koje je 72-godišnji Warner kontrolirao kao čelnik te nogometne federacije.

Dokumenti na koje se BBC poziva potvrđuju da je Warner taj novac koristio za osobne potrebe. Spornih 10 milijuna eura, smatraju upućeni novinari i istražitelji, iskorišteno je kao mito prije glasanja za domaćinstvo SP-a 2010. godine.

Bin Hammam također podmićivao

Već smo u ovom tekstu spominjali bivšeg predsjednika Azijskog nogometnog saveza Mohameda Bin Hammama. On se protiv Blattera natjecao na izborima 2011. godine, a povukao se nekoliko dana prije samog izbora zbog podmićivanja. Kasnije ga je suspendirao Etički odbor FIFA-e.

FIFA-ino etičko povjerenstvo prvo je privremeno, a kasnije doživotno suspendiralo Bin Hammama. Komisija je utvrdila kako je on pokušao podmititi dužnosnike saveza karipskih zemalja s 40.000 dolara per capita da bi mu dali glas na izborima na kojima je trebao biti jedini protukandidat aktualnom predsjedniku Seppu Blatteru.

"Nogomet je alat ultrabogatih i moćnih mešetara"

Zanimljiv tekst na temu FIFA-e i korupcije napisao je još 2011. Hans Westerbeek, kolumnist The Conversationa.

"Najava da će Katar 2022. godine organizirati najveću sportsku smotru na svijetu nije me samo zaprepastila već mi je i muka u želucu. S krajnjim sam se gnušanjem žalio svojim kolegama gledateljima da se FIFA sada otvoreno prodala privatnim interesima i da ova igra više ne postoji. Nogomet je alat ultrabogatih i lukavih moćnih mešetara za promicanje njihovih osobnih interesa i želja.

Ne moram objašnjavati zašto Katar kao domaćin Svjetskog prvenstva u potpunosti neće uspjeti ispuniti zahtjeve turnira i obećanje da će ostaviti nasljeđe nogometnoj zajednici. Kako očistiti FIFA-u i osigurati demokratski i transparentan proces donošenja odluka u vezi sa svim pitanjima svjetskog nogometa?

Nažalost, odgovor na to pitanje nije jednostavan, a možda ga je čak i nemoguće pronaći. Sve dok ne postoji globalno tijelo koje nadzire etičko (nogometno) poslovno ponašanje, FIFA će ostati klub starih momaka naslijeđene moći koji mogu raditi što žele.

Ako ih Švicarska ne želi, otići će u bilo koju od svojih 208 država članica. Bit će potreban niz hrabrih zemalja, nacionalnih saveza i klubova ili čak zvijezda nogometaša da se suprotstave nadmoći FIFA-e i odluče da je dosta.

Samo oni imaju moć pokrenuti mase i uvjeriti milijarde ljudi da se okrenu protiv vladajućeg tijela. Izvršni odbor FIFA-e tada može konačno shvatiti da igra nije njihova, već da pripada vama, meni, našoj djeci i našim zajednicama", njegove su riječi.

Pročitajte više