Fijasko stoljeća: Radić pod istragom, grčki konzorcij nikad bliže potpisivanju ugovora

SADA se već može zaključiti da misija premijerke Jadranke Kosor u Crnoj Gori nije uspjela, jer nam je iz crnogorske vlade potvrđeno da hrvatski konzorcij ima još 48 sati da nabavi potrebna jamstva. Još prije dva dana Kosor je nakon sastanka s premijerom Milom Đukanovićem bila zadovoljna razvojem događaja, a povod za dobro raspoloženje bila je izjava crnogorskog premijera koji je u jednom trenutku rekao da će se sve znati za "dva tjedna". No, kako saznajemo, IGH i Konstruktor ipak će morati do petka dostaviti jamstva, nema još jedne odgode.

> Đukanović potvrdio pisanje Indexa: Aktivno pregovaramo s drugoplasiranim Grcima

Isto tako prema izjavama Kosorice i Đukanovića razvidno je da hrvatski konzorcij nije 9. veljače ove godine predao jamstva, kako je obavijestila Zagrebačka burza već su samo predali ponude komercijalnih banaka kao i pisma namjere. No, gubitak "posla stoljeća" za čelnika IGH Juru Radića nije i jedina loša vijest jer je sasvim izgledno kako bi mogao odgovarati za širenje lažnih vijesti koji su dovele do promjene cijena na burzi o čemu je Index prvi pisao.

Crnogorski mediji danas pišu da je hrvatski konzorcij sve dalje od "posla stoljeća", a već se objavljuju i prvi detalji vezani oko grčko-izraelskog konzorcija "Aktor i HCH" koji za autocestu nudi milijardu eura veću cijenu od Konstruktora i IGH. Tako je portal Analitika objavio kako je grčka tvrtka Aktor poslovno i vlasnički povezana s grčkim milijarderom i brodovlasnikom Viktorom Restisom koji već posluje u Crnoj Gori. Tako je vlasnik koncesije za grad-poluotok Sveti  Stefan kao i i rudnika mrkog ugljena u Beranama.

Glavni za Restisove poslove  navodno je crnogorski poslovnjak Dragan Perović koji ima dobre veze u vrhu crnogorske vlasti.

Podsjetimo kako je premijer Đukanović potvrdio pisanje Indexa da se ozbiljno pregovara s grčko-izraelskim konzorcijem, a danas stiže vijest iz te zemlje kako Crnogorci ozbiljno pripremaju pravno-financijsku osnovu za potpisivanje ugovora s njima. Da je tome tako potvrđuje i vijest da sastanak s grčko-izralskim konzorcijem zakazan za petak nije odgođen.

Pročitajte više