Filipinski predsjednik nazvao zapadnjake kukavicama

Foto: FAH

KONTROVERZNI filipinski predsjednik Rodrigo Duterte oštro je kritizirao ratobornu politiku SAD-a i njegovih saveznika i poželio 'novi svjetski poredak' pod vlašću Rusije i Kine.

KONTROVERZNI filipinski predsjednik Rodrigo Duterte oštro je kritizirao ratobornu politiku SAD-a i njegovih saveznika i poželio 'novi svjetski poredak' pod vlašću Rusije i Kine. Za vrijeme summita Organizacije za azijsko-pacifičku suradnju (APEC) u Limi, Duterte se prvi put susreo s ruskim predsjednikom Putinom i tom prilikom ogradio od zapadne politike.

"U posljednje vrijeme vidim puno tih zapadnih zemalja kako maltretira male narode. I ne samo to, one su toliko licemjerne", izjavio je Duterte prema transkriptu kojeg je objavio njegov ured. Duterte je optužio SAD i njegove saveznike da započinju ratove u koje ih je onda strah ići te naveo primjere Vijetnama, Afganistana i Iraka, a požalio se i da traže od ostalih da ih slijede u te ratove.

S druge strane, Duterte često hvali ruskog lidera Putina koji mu je čestitao na pobjedi na izborima i rekao da je u vrlo kratko vrijeme učinio puno da izgradi povjerenje između Rusije i Filipina. Prije odlaska iz Perua, Duterte je rekao da bi mogao slijediti Rusiju i povući se iz Međunarodnog kaznenog suda (ICC) zbog zapadne kritike njegovog smrtonosnog rata protiv droge. Prema Guardianu, najavio je i da će, ako se Rusija i Kina odluče stvoriti "novi svjetski poredak", on biti prvi koji će im se pridružiti.

Pročitajte više