Filipinski sud osudio na smrt 17 gerilaca skupine Abu Sayyaf

JUŽNI filipinski sud u petak je osudio na smrt injekcijom 17 pripadnika militantne skupine Abu Sayyaf koju povezuju sa al Qaidom, zbog otmice medicinskih sestara iz bolnice prije tri godine.

Samo je 13 optuženika bilo u strogo čuvanoj sudnici grada Isabela na južnom Basilan otoku, dok su ostala četvorica optuženika osuđena u odsutnosti, jer su pobjegli ranije ove godine prilikom masovnog zatvorskog bijega iz pokrajinskog zatvora Basilan.

Gerilci Abu Sayyafa napali su početkom lipnja 2001. bolnicu u gradu Lamitan na Basilanu kako bi nabavili lijekove. Pobunjenici su okružili zgradu i uzeli tri medicinske sestre i jednog bolničkog službenika kao taoce prilikom bijega.

Dvije sestre i službenik su kasnije pobjegli, dok je treća sestra ubijena u vojnoj akciji spašavanja provedenoj više od godinu dana nakon otmice.

Tužitelj Ricardo Cabaron kazao je da je svaki od 17 pripadnika Abu Sayyafa osuđen na tri smrtne kazne zbog otmice medicinskih sestara, te dodatno na doživotnu robiju zbog otmice službenika. Dodao je da će im biti suđeno i za ostale slučajeve otmica i ubijanja.

Naime, ta je skupina otela u 2000. 50 učenika, učitelje i svećenika, a godinu dana kasnije 17 filipinskih turista i tri Amerikanca, od kojih je dvoje umrlo. Također su oteli 25 farmera na otoku Basilan kako bi im oni nosili oružje i opremu i poslije 12 od njih obezglavili.

U petak su filipinski vojni helikopteri raketama napali skrovište terorističke skupine Pentagon u mjestu Lumbao u južnim Filipinima i pritom ubili 15 pripadnika te skupine, izvijestila je vojska i policija. Tu skupinu povezuju s mnogim otmicama povezanim uz traženje otkupnina na glavnom južnom otoku Mindanao.

Skupina Abu Sayyaf i Pentagon SAD je stavila na popis terorističkih organizacija.

Pročitajte više