Filipović i Rožić nisu predali imovinske kartice, Kramarić i Marasović ne žele da se njihove objave

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavilo je danas imovinske kartice saborskih dužnosnika.

Obnašatelj dužnosti predsjednika Povjerenstva Antun Kapraljević kaže da su izostavljene kartice zastupnika Mirka Filipovića (nezavisni izabran na listi SDP-a) i Miroslava Rožića (HSP) koji još nisu dostavili izjavu slažu li se s njihovom objavom, te da su četvorica zastupnika uskratila suglasnost za objavu kartica.

Izjavu, kaže, nisu potpisali HDZ-ovci Florijan Boras, Dujomir Marasović i Marko Turić te LS-ovac Zlatko Kramarić.

Marasović je tako postupio uz obrazloženje da će uskoro napustiti Sabor (i otići u splitsku bolnicu), naveo je Kapraljević.

Turić je u telefonskoj izjavi, pak, demantirao da se protivi objavljivanju svoje imovinske kartice.

Svoju je, karticu, ističe, dao kao što je tražio saborski Protokol, s njom se može postupati kako to nalaže zakon, mišljenja je da je suvišno potpisivati još neke suglasnosti.

Suglasan sam da se objavi sve, naročito nakon što nam istekne četverogodišnji mandat, poručio je HDZ-ov zastupnik.

Kramarić, pak, navodi da je njegova imovinska kartica objavljena u više navrata, da u njoj nema nikakvih novosti, te da osim toga ne želi da bilo tko raspolaže njegovom privatnošću.

Osim toga, dodaje, na taj način želi pokazati da je rad Povjerenstva, kao plemenita ideja dovedena do apsurda.

Da problemi Povjerenstva nisu riješeni, naglasio je i Kapraljević.

Još se, kaže, ne zna je li Povjerenstvo saborsko ili samostalno tijelo, ne može samostalno registrirati web stranicu na kojoj bi se kartice objavile, suočilo se s problemom zapošljavnja pravnog savjetnika.

Vanjski, pak, članovi, unatoč 16 sastanaka, nisu dobili ni za tramvajske karte, upozorio je.

Ipak, dometnuo je, Povjerenstvo od danas radi na adresi Opatička 8 na koju će zaprimati prijave o mogućem sukobu interesa.

Do sada je zaprimilo 37 predmeta, od čega 13 prijava i 24 zahtjeva za davanjem mišljenja.

Prvih pet mišljenja Povjerenstvo će rješiti ovaj tjedan i o tome izvjestiti javnost, obećao je Kapraljević.

HNS-ovac Radimir Čačić i HDZovac Stjepan Fiolić najimućniji su saborski zastupnici, dok u SDP-ovu Klubu ima onih bez ikakvih nekretnina proizilazi to iz pregleda dužnosničkih kartica koje je danas objavilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Čačić je vlasnik dva stana, jednog apartmana za odmor, seoskog gospodarstva sa zemljištem, ima udjele u brojnim tvrtkama čija tržišna i nominalna vrijednost doseže milijunske iznose.


Fiolić posjeduje poslovni pogon od oko 6.500 četvornih metara, pet poslovnih prostora, 86 posto udjela u stočarskoj farmi, vlasnik je mesnice, ima dio kuće sa skladištem i dva poslovna prostora, kuću s pomoćnim objektima, kuću za odmor, dio gradilišta.

Iz podataka o imovini drugih zastupnika proizilazi da ih dio sa supružnicima ima po dva-tri stana, dio je bez stana, nekolicina ima velike zemljišne parcele, a neki i stanove izvan Hrvatske.

S više stanova mogu se pohvaliti Đurđa Adlešić (HSLS), HNS-ovci Srećko Ferenčak i Alenka Kočiša Čičin-Šain, Ivo Josipović i Vice Vukov (NZ na listi SDP-a), HDZ-ovci Zvonimir Puljić, Marko Širac.,

Podataka o stanu, ili kući, nema, primjerice, u imovinskoj kartici Irene Ahel (HDZ), SDP-ovaca Željke Antunović, Šime Lučina, Jelene Vukičević Pavičić, Joze Radoša (Libra), HSP-ovca Tončija Tadića.

I dok su ti zastupnici, barem, upisali automobile, udjele u tvrkama i zemljišta, prema dostavljenoj izjavi, nezavisna Vesna Škulić (izabrana na listi SDP-a) nema nikakve imovine.

No, ima i posve drugačijih primjera, pa tako Dragutin Pukleš (HSU) prijavljuje stambenu zgradu. Gdje se zgrada nalazi i koje je površine nije upisano.

Uostalom, ni u drugim karticama nisu navedene adresa kuća i stanova, kao ni lokacije zemljišta.

Može se tek iščitati da, primjerice, SDP-ovac Zdenko Antešić sa suprugom ima zemljište od 55 tisuća kvadrata, HDZ-ovac Lino Červar naslijeđem je dobio zemljište od pet tisuća kvadrata, a supruga mu pet građevinskih parcela.

SDP-ovac Antun Peruško ima 110 tisuća kvadrata različitog zemljišta.

I supruga IDS-ovca Valtera Drandića naslijedila je poprilično poljoprivrednog zemljišta - ukupno 30-ak tisuća kvadrata, no sam Drandić tanak je u nekretninama - ima samo grobnicu.

Nekretnine izvan Hrvatske prijavili su HDZ-ovac Ivan Bagarić (naslijeđenu obiteljsku kuću i zemljište), Vice Vukov (polovicu male garsonijere), te SDSS-ovac Vojislav Stanimirović (djeca vlasnici stana od 60 kvadrata pod administrativnim zabranama).

Podaci o imovini otkrivaju još neke zanimljivosti o zastupnicima. Tako je HSS-ovac Ante Markov vlasnik ugostiteljskog objekta, HDZ-ovac Vladimir Kurečić mini ergele konja sa dvije čistokrvne lipicanske kobile, a Valter Poropat (IDS) gumna i šume, te triju zgrada (koje namjene nije razvidno).

Sudi li se po karticama, saborski zastupnici nemaju debele bankovne račune, ali ih ne muče ni otplate visokih kredita.

Zastupnici u pravilu voze automobile srednje klase, no s po četiri automobila mogu se pohvaliti Ferenčak i Červar. Nekolicina ih ima i plovila.

Pročitajte više