Filipović: Sljedeći tjedan će značajno pojeftiniti gorivo, posebno dizel

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

MINISTARSTVO gospodarstva i održivog razvoja danas je predstavilo "aplikaciju", odnosno web stranicu na kojoj će, kako su najavili, građani uskoro moći detaljno pratiti kretanje cijena proizvoda u trgovačkim lancima. Više detalja o samoj aplikaciji i učinku bijelih lista te kretanju cijena energenata u Dnevniku Nove TV iznio je ministar Davor Filipović.

"Aplikacija je u potpunosti razvijena i ona je sada u testnoj fazi. Danas smo je pokazali sindikatima i novinarima, a vjerujem da će u idućim danima biti dostupna i svim našim građanima, a sve kako bi im ta aplikacija pomogla da donose informirane odluke o kupovini'', kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

O trgovačkim lancima koji nisu dali cijene: "Ako nemate što skrivati, dostavit ćete podatke"

"Moguće je da zbog toga, jer bi se jasno vidjelo kako su se kretale cijene, dio trgovačkih lanaca nije želio dati svoje podatke", rekao je ministar.

''Ako nemate ništa skrivati, dostavit ćete sve podatke koji se od vas traže. Mi ne tražimo te podatke za sebe, mi ih tražimo radi naših građana da bi oni mogli vidjeti kako su se kretale cijene i tko je prema njima bio korektan i onda naravno da bi oni to mogli valorizirati kada idu u kupnju u koji trgovački lanac'', rekao je.

Filipović je kazao da je cilj bio da građani transparentno vide kako se kreću cijene u trgovačkim lancima te ponovio kako su od trgovaca tražili da im dostave cijene unazad godinu dana kako bi Ministarstvo moglo napraviti detaljnu analizu što se dogodilo s cijenama, na što su pristala tek tri lanca - Konzum, Tommy i KTC.

Filipović kaže da će se od ostalih ubuduće prikupljati cijene putem popisivača cijena po trgovinama. 

Pojeftinjenje goriva

Kad je u pitanju cijena goriva, Filipović je kazao da ima dovoljno zaliha u Europi koja se pripremila i najavio da će idući tjedan, u utorak, doći do značajnog pojeftinjenja dizela, i to za gotovo kunu, te pojeftinjenja benzina.

 

Pročitajte više