Financial Times: Hrvatskoj slijedi oporavak



HRVATSKOM se gospodarstvu smiješi neočekivano "zdrav" drugi kvartal ove godine, te najavljuje oporavak gospodarstva, piše britanski Financial Times izražavajući dobrodošlicu Hrvatskoj u nastavku pregovora s Europskom unijom.

Dosadašnji podaci pokazuju rast investicijskog optimizma u drugom tromjesečju godine, nošen rebalansima proračuna. "Očekujemo da se nastavi taj trend", izjavio je za FT Goran Šaravanja, glavni ekonomist Zagrebačke banke.

Izbjeći MMF

"Premijerka Jadranka Kosor pomogla je u obuzdavanju krize i kroz ograničavanje rasta plaća zaposlenih u državnim i javnim službama", dodao je Šaravanja.

Hrvatska želi izbjeći traženje pomoći Međunarodnog monetarnog fonda kako bi prevladala krizu, ističe FT, a dodaje i kako se do sada zbog pada gospodarskih aktivnosti, BDP srozao u prvom dijelu godine na 6,5 posto.

Dotaknuli smo dno

"Dotaknuli smo dno, najgore je iza nas. Imali smo oštar pad zbog ekonomske krize, ali i manji uvoz. Kao posljedicu toga uravnotežili smo trgovinsku bilancu ", procijenio je Šaravanja.

U Hrvatskoj se osjeti snažan pritisak na slabljenje domaće valute čiji tečaj brani središnja banka, podsjeća FT.

Dodaju i kako je hrvatski turizam također ove godine doživio pad, no manje od očekivanog, s padom noćenja stranih turista za 2,5 posto. No, upozoravaju i na pad inozemnih investicija gotovo za polovicu u odnosu na prošlu godinu.

Pročitajte više