Financial Times: Kosor je iznenadila sve



MALO tko je vjerovao u Jadranku Kosor kad je preuzela mandat premijerke, ali u ovih nekoliko mjeseci iznenadila je i svoje stranačke kolege, ali i protivnike, piše Financial Times u članku o hrvatskoj premijerki, naslova "Novi vođa izlazi iz sjene".

Bivši premijer Sanader, piše FT, ostao je počasni predsjednik HDZ-a i mislio da će lako moći kontrolirati Kosor, a prve reakcije javnosti bile su jako negativne prema novoj premijerki. Ipak, Kosor je brzo uspjela povesti zemlju prema učlanjenju u EU, a pozabavila se i nekim starim problemima u državi.

Od Pahora preko korupcije

"Kao prvi znak promjene od Sanaderovog pristupa, Kosor je pokrpala odnose sa susjednom Slovenijom, koja je zaustavila hrvatske pregovore s EU zbog malenog spora oko granice. Slovenija, koja ima samo 25 kilometara Jadranskog mora, želi pristup otvorenom moru, a ne samo slobodan prolaz kroz hrvatske vode", piše FT. Kosor se s Brutom Pahorom dogovorila oko arbitražnog sporazuma, a parlament je ovaj tjedan odobrio potpisivanje sporazuma, iako su socijaldemokrati kritizirali premijerku zbog davanja hrvatskoj teritorija Sloveniji .

"Nakon što je problem s granicom stavljen na stranu, sada je kao prioritet iskrsnuo problem korupcije. Antikorupcijski potezi barem su dovoljno napredovali da ih se shvati ozbiljno, a uhićenja i procesi protiv bivših članova vlade i HDZ-a su na vidiku.". piše FT. Zbog korupcijskih problema u Bugarskoj i Rumunjskoj, EU će Hrvatskoj nametnuti jake standarde borbe protiv korupcije, a Kosor je obećala dopustiti policiji i "novoformiranoj antikorupcijskoj postrojbi" da nastavi svoj rad, rekao je Ivan Šimonović.

"Dosad je najviše rangirani političar protiv kojeg je podignuta optužnica bivši ministar obrane Berislav Rončević, kojeg se sumnjiči za precijenjenu kupovinu kamiona 2004. godine. No, odvojeni korupcijski skandal implicirao je Damira Polančeca, koji je već pet godina u vrhu vlade, a koji je prošli tjedan dao ostavku na mjesto ministra gospodarstva", piše FT, navodeći skandal oko Podravke.

Postignuća

Hrvatska, ovisna o turizmu, osjetila je teške posljedice globalne recesije, što s padom stranih investicija, što s padom vrijednosti kune. No, čini se kako je najgori dio recesije gotov, a Hrvatska je drukčija od svojih susjeda zbog toga što nije tražila pomoć od MMF-a, piše FT i navodi "ekonomiste koji kažu da je Kosoričina odluka o zaustavljanju rasta plaća državnim službenicima pomogla pri zaustavljanju daljnjeg gospodarskog pada".

"Na početku se nova premijerka činila neodlučnom oko gospodarstva. Dizanje poreza na dodanu vrijednost u rujnu uzrokovala je veliko nezadovoljstvo, iako je pomoglo pri odgađanju uplitanja MMF-a", stoji u članku.

"Hoće li rana postignuća gospođe Kosor, koliko god vila skromna ili nedovoljna, doprinijeti jačanju njene premijerske moći? Iako se sama postavila na čelo borbe protiv korupcije, reputacija njene stranke mogla bi dodatno pasti. Odlazak gospodina Polančeca intenzivirao je spekulacije o prijevremenim izborima u roku od nekoliko mjeseci", piše FT.

Uz nadolazeće predsjedničke izbore, najbolja politička opcija gospođe Kosor mogla bi biti u daljnjem pritisku na vlastitu stranku. Prošli je tjedan rekla investitorima da se ozbiljno radi na toj borbi, i zatražila je njihovu pomoć", zaključuje FT.

Pročitajte više