Financial Times objavio listu "gradova budućnosti", na njoj su i neki iz Hrvatske

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Američki Financial Times objavio je fDi Intelligence ljestvicu europskih gradova i regija budućnosti 2024. godine, a na njoj su i dva hrvatska grada te jedna regija. Frankfurt, Wrocław i Luxembourg pobijedili su redom u kategorijama velikih gradova, gradova srednje veličine i malih gradova, prenosi N1.

London je potvrdio svoje prvo mjesto u kategoriji najvećih gradova. Barcelona se ističe kao glavni grad za strategiju privlačenja FDI-a. U kategoriji regija, Pariška regija (Île-de-France) pobijedila je među velikim regijama, dok su Sjeverna Holandija i Dublinska regija također bile jako dobre.

Procijenjeno je čak 330 europskih gradova podijeljenih prema broju stanovnika u pet skupina - najveći, veliki, srednji, mali i mikro gradovi, kao i 141 europska regija podijeljena u tri skupine - velike, srednje i male regije.

Mjesta su rangirana prema uspješnosti u pet potkategorija: gospodarski potencijal, otvorenost prema poslovanju, povezanost, ljudski kapital, životni stil, i isplativost. Tu je i dodatna kategorija – FDI strategija, koja gleda promicanje ulaganja. Ocjenjivački žiri je pregledao 117 prijava iz gradova i regija diljem Europe.

Gradovi budućnosti

London, Amsterdam i Dublin ostaju na vrhu kategorije najvećih gradova.

Podaci pokazuju da je glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva najbolji europski grad po dostupnosti talenata i načinu života. Među najbolje je povezanim gradovima, nudi najbolje poslovno okruženje i ima najveći gospodarski potencijal od svih većih europskih gradova. Amsterdam ga slijedi zahvaljujući sličnoj kombinaciji dostupnosti talenata, povezanosti, poslovnog okruženja i gospodarskog potencijala, dok Dublin zauzima treće mjesto uglavnom zahvaljujući svojim gospodarskim potencijalima.

Ostatak ljestvice čine redom, Varšava, Pariz, München, Madrid, Berlin, Stockholm, i Barcelona.

U kategoriji gradova srednje veličine, poljski Wrocław je osvojio prvo mjesto, prošlogodišnji pobjednik, Zürich, drugo, a Vilnius treće mjesto.

U kategoriji malih gradova prvi je Luxembourg City, a u kategoriji mikro gradova to je švicarski Zug.

Regije budućnosti

Pariška regija (Île-de-France) ponovila je svoj plasman na prvom mjestu kategorije velikih regija. Za samo nekoliko mjeseci će biti domaćin Olimpijskih igara 2024., za koje grade niz nove infrastrukture koje će još više potaknuti njenu konkurentnost. West Midlands u Engleskoj je bio drugi, North-Rhine Westphalia u Njemačkoj treća.

Ostatak ljestvice te kategorije čine Katalonija, zatim talijanske regije Emilia-Romagna, Piemonte i Lombardija, te madridska regija, poljska Silesia i Andaluzija u Španjolskoj.

U kategoriji regija srednje veličine Sjeverna Nizozemska ponovno je osvojila prvo mjesto; a u kategoriji malih regija prva je regija Dublin.

Hrvatski gradovi i regije

Dva hrvatska grada te jedna regija na listi su gradova i regija budućnosti. Točnije, svoje mjesto u top 10 zauzeli su u jednoj od pet kategorija uspješnosti.

Tako je Zagreb zauzeo 10. mjesto u kategoriji isplativosti (cost effectiveness) među glavnim gradovima Europe. I sama Hrvatska je spomenuta, uz Litvu, kao jedna od zemalja s velikim rastom novih start-up kompanija.

Jastrebarsko se našlo na 10. mjestu mikro gradova u kategoriji strategija FDI koja gleda promicanje ulaganja. U istoj kategoriji našla se i Krapinsko-zagorska županija koja je zauzela 6. mjesto među malim europskim regijama budućnosti.

Pročitajte više